Se det gode i det dårlige

Ingen undgår at blive udsat for legemlige, psykiske og sociale belastninger livet igennem. Der er noget til os alle i form af for eksempel sygdom, smerter, kriser, sorg, tab og uretfærdig behandling. Derfor er det vigtigt at lære at se det lyse i det mørke, det gode i det dårlige, det positive i det negative. Det giver bærekraft til at klare sygdom og nedture. Det er intet så skidt, at det ikke er godt for noget, og kan vi se det, vil vi også kunne klare det, der sker.
Det er på baggrund af mørket, at vi får øje på lyset. På de gode ting i vores liv. Har vi medvind hele tiden, vil vi let tage alt det gode for givet og lade være med at skønne på det. Har man være nede, skønner man på at komme op igen. En anden gevinst er, at man bliver mere opmærksom på andre mennesker, der har modgang i deres liv. Man ved, hvordan de har det, og får lettere ved at gå i gang med at hjælpe, opmuntre og trøste dem. Vi mennesker er hinandens sundhed, trivsel og styrke, og vi skal være der for hinanden, når det kniber.
Ved at kunne se det gode i det dårlige får man kræfter til at rejse sig ved det træ, man faldt ved. Et gammelt japansk ordsprog siger: ”Fald syv gange, men rejs dig otte”. Men vi kan alle blive så hårdt ramt, at vi ikke ved egen kraft kan komme op at stå igen, og så er det godt at bo et sted, hvor du kan regne med, at nogen kommer og tager
dig under armen og hjælper dig op igen. Et godt forhold til andre giver mange kræfter til at stå kriser og modgang igennem. Glem ikke, at du, ved at give andre mulighed for at hjælpe dig, giver du dem bærekraft og glæde i livet.
Det er dejligt at få lov til at være noget for andre. Ved at bede et andet menneske om hjælp, siger Sartre, giver du det menneske en gave. Du siger: ”Jeg har brug for dig, du er et værdifuldt menneske for mig”. I modgangstider, hvor vi alle har brug for hjælp og får lov til at hjælpe, bliver vi stærkere. Overalt i verden er der for eksempel hele tiden områder, hvor det på grund af krig, katastrofer og sammenbrud af samfund ikke er muligt at komme til læge i månedsvis. Alle disse steder falder både sygelighed og dødelighed som følge af, at folk passer bedre på sig selv og på hinanden. Vi så det også i Danmark under Anden Verdenskrig, og det var en væsentlig grund til, at vi kom så godt igennem den mørke tid.
Du skal ikke være ked af modgang, selvom den ind imellem kan gøre ondt. Det er gennem de opgaver, som modgangen giver dig, at du bliver stærkere og får mere bærekraft. Måske bliver kroppen svækket, men sindet bliver stærkere, og du får en prima mulighed for at overveje, hvad der er vigtigt i dit liv. I stedet for bare at styrte afsted gennem livet uden chancer for at tænke nærmere over, hvad der er dine egentlige livsværdier. Du kan godt være sund, selvom du ikke er rask. Sygdom skal om alt andet sættes på plads, så den ikke kommer i vejen for din livsglæde og livsudfoldelse.
Brug din intuition – i stedet for den såkaldte sunde fornuft. Indeni ved du godt, hvad der er rigtigt for dig. Lyt til dig selv og din krop. Den skal nok fortælle dig, hvad der er galt, og hvad den har brug for. Kvæl ikke dine sygdomme og symptomer, før du har fattet det budskab, de sender dig. Acceptér dig selv som et værdifuldt og elskværdigt menneske. Det har du god grund til, for du gør hver dag mange ting, der er til gavn og glæde for andre. Alene de smil, du sender af sted i dages løb og derved anerkender og opmuntrer andre, og den opmærksomhed du giver andre ved at lytte til dem, gør dig elskværdig og værdifuld. Og giver dig ekstra kraft til at kunne se det gode i det dårlige.
(Naturli’. 2005)

Comments are closed.