Leukæmi lymfekræft knoglemarvskræft

Leukæmierne er en gruppe ondartede sygdomme, hvor en klon, der nedstammer fra en enkelt hvid blodcelle eller et forstadie til en hvid blodcelle, deler sig uhæmmet ligesom andre kræftceller. Man kalder ofte også leukæmi for blodkræft. En leukæmi kan forekommer i knoglemarven alene, men findes oftest i både knoglemarven og blodet, hvor antallet af de hvide leukæmiblodceller er forøget.

I nogle tilfælde opstår leukæmi af sig selv, mens sygdommen i andre tilfælde kan skyldes kemiske påvirkninger fra fx tidligere kemoterapi, kemiske påvirkninger på arbejdspladsen og radioaktiv stråling.

Børn, der bor eller opholder sig under stærkstrømsledninger, har en øget risiko. Der er en vis arvelig tendens.

Der er fire hovedtyper: akut eller kronisk lymfatisk leukæmi, og akut eller kronisk myeloid leukæmi. Det er de sidste to, der normalt kaldes knoglemarvskræft på dansk.

Akut leukæmi udvikles i reglen hurtigt ud fra en klon af enten knoglemarvs-stamceller eller fra lymfesystem-stamceller. Akut leukæmi udvikles i reglen hurtigt og viser sig ved træthed, appetitløshed, vægttab, blodmangel, blødningstendens og infektioner. Ses oftest hos børn og unge.

Man kan opnå langvarig frihed for leukæmier af denne type eller helbredelse ved at bruge en kraftig kemoterapi med celledræbende stoffer, evt. ved at give en ekstra kraftig behandling, fulgt af en knoglemarvstransplantation, da alle andre celler i knoglemarven også er følsomme for de celledræbende midler og kan gå til. Det er ved akut leukæmi hos børn og unge, at der er sket de største fremskridt i behandlingen i kræftbehandlingen de senere årtier.

Kronisk lymfatisk leukæmi skyldes unormal udvikling af en klon af modne hvide blodlegemer af typen lymfocytter. Det er oftest ældre, der får denne leukæmiform, der viser sig ved hævede lymfeknuder og forstørret milt, blodmangel, træthed og mangel på blodplader med blødningstendens. Immunsystemet kan være påvirket.

Denne sygdom kan vare mange år, selvom den evt. ikke bliver behandlet. Jeg kender til flere tilfælde, hvor et kosttilskud med et titan-kobber-C-vitamin kompleks, der udviklet af læge Even Marstrand i Humlebæk, har hjulpet meget ved denne sygdom. Titan-kobber-C-vitamin kompleks kan kun fås på recept og kun på Glostrup Apotek. Der er også tilfælde med akut leukæmi, hvor anden behandling har svigtet, hvor Titan-kobber-C-vitamin kompleks har hjulpet. Dette middel er et af de kraftigste antioxidanter, der findes.

Dosis er 2 tabletter 3 gange dagligt. Der er ingen bivirkninger. Der skal suppleres med zink, fx 30 mg daglit, og med mangan, 5 mg dagligt. Med tiden kan dosis sættes ned, når det går godt.

Kronisk myeloid leukæmi eller knoglemarvskræft kommer af en ukontrolleret udvikling fra en stamcelle i knoglemarven, og der kommer en forøget mængde af umodne hvide blodlegemer i både knoglemarv og blod. Der er kromosomændringer ved denne sygdom, der viser sig ved stor milt og mange blodplader i begyndelsen, senere kommer der mangel på blodplader og blødningstendens.

Ved kronisk myeloid leukæmi har lægemidlet Glivec vist sig at have en meget fin virkning.

Undersøgelser viser, at D3-vitamin ikke bare hindrer opståen af kræft, men hæmmer væksten, når den er en realitet. Det stemmer med dyreforsøg og laboratorieforsøg, hvor man navnlig har påvist, at D-vitamin fremmer unormale cellers død ved den proces, der kaldes apoptose, foruden at vitaminet har en generelt dæmpende indflydelse på cellers vækst. Det er det samme, man udnytter i en psoriasissalve, der virker ved et D-vitaminlignende stof og hæmmer den overdrevne vækst og manglende cellemodning, der er karakteristisk ved denne hudsygdom.

Den daglige anbefalede dosis er 70 mikrogram D3-vitamin dagligt. Man kan imidlertid roligt tage 100 mikrogram dagligt, da det naturlige D3-vitamin er uskadeligt, i hvert fald i mængder under 250 mikrogram (10.000 enheder). En af de nyeste undersøgelser har vist, at et dagligt tilskud af D3-vitamin kan nedsætte risikoen for kræft med 77 procent.

Også K-vitamin modvirker kræft. Vitaminet hæmmer væksten af kræftceller og øger kræftcellers selvmord ved det, der kaldes apoptose. Naturligt K-vitamin findes især i grønne bladgrønsager, men det vil være klogt at supplere med K2-vitamin som kosttilskud. Mindst 90 mikrogram dagligt til et fedtholdigt måltid.

K-vitamin dannes også i en naturlig og sund tarmbakterieflora, der er domineret af mælkesyrebakterier. Man kan med fordel tage tilskud af probiotika, enten som Vita Biosa eller som kapsler med mælkesyrebakterier.

Midlet kinesisk malurt – Artemisia annua – er meget giftigt for kræftceller (og malaria-parasitter), med ingen eller meget milde bivirkninger. Der er endnu bedre resultater ved leukæmi (artikel i ”Liv & Sjæl” februar 2002). Forhandles af Matas og helsekostforretninger samt nogle apoteker. På kinesisk hedder artemisia annua Quing-hao.

Svenske forskere arbejder med at undersøge den kræftcelledræbende og hæmmende virkning af organisk selen (Seleno Precise, selenomethionin) og og curcumin (gurkemejerod pulver ekstrakt) i større mængder. Det ser ud til, at selenomethionin i en dosis på 1.000 mikrogram hæmmer og dræber kræftceller, og kombineret med curcumin, for eksempel 2-3 gram to gange dagligt til maden, skulle der være gode chancer for at modvirke kræften. Der er dog endnu ikke endelige videnskabelige beviser for dette, men meget tyder på det.

I et studie af behandling af blodkræften myelomatose har man på University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston kunnet vise, at tilsætning af curcumin til myelomceller har kunnet standse celledelingen, og at de tilbageværende celler døde. Der er tale om en undersøgelse af kræftceller uden for kroppen, men forskeren anbefaler, at folk med kræft spiser mere curcumin, enten som karry eller i ren form. Tidligere forskning har vist, at curcumin også kan modvirke andre former for kræft.

Det ser ud til, at curcumin har evnen til at modvirke, at kræftfremkaldende gener bliver ”slået til”. Et stort problem i den videre forskning med curcumins virkning på mennesker er, at stoffet er naturligt og ikke kan patenteres. Derfor er der ikke nogen medicinalfirmaer, der vil ofre penge på en sådan forskning. (Kilde: Blood 2003; 101: 1053-62).

Curcumin optages ikke ret godt fra tarmene, men optagelsen bedres betydeligt ved kombination med piperine, der findes i sort peber. Naturdrogeriet har nu produceret Økologisk Curcuma Black, der er økologisk pulveriseret gurkemejerod med pulveriseret økologisk sort peber. Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger. En anden måde at kunne optage curcumin lettere Er CurcuSym Boost fra Biosym, hvor curcuminen er omgivet og indkapslet i miceller, der er mikroskopiske ”vandelskende” kugler, som er en naturlig form for transport af næringsstoffer til blodet.

Der er ingen sikre erfaringer om dosis, men man kan roligt fordoble dosis i forhold til det, der er anført på dåsen. Er der ikke piperine eller peber i kapslerne, kan man til hver dosis af curcumin tage to sorte peberkorn.

En række undersøgelser har siden 1992 også vist, at curcumin hæmmer udviklingen af brystkræft af alle arter og slår kræftcellerne ihjel, beskytter nyrerne, modvirker kræft i tyktarmen, beskytter mod grå stær, nedsætter kolesterol og modvirker oxidation (forharskning) af fedtet i blodet, modvirker gigtsmerter og kemoterapis giftige virkning på hjertets muskler. Curcumin har også en meget positiv virkning på følgerne af diabetes, formentlig på grund af dets antioxidative virkning og den gode virkning på kolesterol.

Selen er et vigtigt antioxidant, der hæmmer udviklingen af kræft, især brystkræft og prostatakræft, men også andre kræftformer. Desuden forhindrer selen, at kræftceller udvikler resistens (modstandskraft) mod kemo-midler. Behovet er 200 mikrogram organisk selen. De fleste danskere mangler selen, da indholdet i dansk jord er meget lavt, og vi ikke spiser ret meget fisk og skaldyr mm. fra havet.

Ekstrakt af vindruekerner (på amerikansk: grape seed) indeholder en række værdifulde plantekemikalier. Forskere fra Kentucky University har fundet et stof i vindruekerner, som får kræft- og leukæmiceller til at begå selvmord. I et laboratorieeksperiment fik et ekstrakt af vindruekerner 76% af leukæmicellerne til at begå selvmord (apoptose) i løbet af 24 timer. Forskerne mener, at ekstrakt af vindruekerne vil være værdifuldt i forebyggelse og behandling af blodkræft (leukæmi) og muligvis andre kræftformer. Ekstraktet var ikke giftigt for normale, sunde celler. (Clinical Cancer Research, January 1, 2009). Kan købes som ActiVin hos Matas eller i en helsekost.

Andre ting tyder på, at sammensatte naturmidler har en gunstig virkning ved kræftlidelser. Her kan fx nævnes Life Spice Vital og Padma Plus. Ved at sammensætte flere ting med antioxidant effekt, opstår der en synergi, hvor de enkelte stoffer forstærker hinandens virkning. Man kan tale om et antioxidant orkester eller netværk.

Life Spice Vital findes også i flydende form.

Det kan ende med, at sygdommen går over til at blive en akut myeloid leukæmi – knoglemarvskræft. Cigaretrygning forværrer tendensen til dette.

Knoglemarvstransplantation er den eneste behandling, der kan kurere myeloid leukæmi, men der er en væsentlig risiko for at dø i forbindelse med proceduren omkring den celledræbende behandling og transplantationen. Man anvender også behandling med interferon alfa og hydroxyurea. Knoglemarven skal helst komme fra en donor i familien, patienten skal helst være under 65 år og transplantationen skal helst ske i løbet af de første to år. Man arbejder også på en teknik, hvor man bruger den leukæmiramtes egne stamceller, som opformeres.

Comments are closed.