Stofskifte – for lavt

Stofskiftet styres fra hjernen gennem hypofysen, der producerer et hormon, TSH, der betyder Thyreoidea Stimulerende Hormon. TSH stimulerer skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormoner. Er produktionen tilstrækkelig eller for høj, nedsættes dannelsen af TSH. Er den for lav, øges TSH. Ligger TSH over 2, øges risikoen for et for lavt stofskifte. Normalt regner lægerne dog med, at TSH skal være over 4, for at man er sikker på, at stofskiftet er for lavt, men ofte er der klare symptomer ved en lavere værdi.

Der er flere kvinder end mænd, der får for lavt stofskifte, men risikoen stiger for begge køn med alderen. Hos kvinder før og efter overgangsalderen er den hyppigste form for et for lavt stofskifte en autoimmun sygdom ved navn Hashimotos sygdom, hvor kroppen hvor kroppen på grund af overstimulering af immunsystemet, blandt andet fra giftstoffer i vand, luft og mad, danner antistoffer danner antistoffer mod de hormonproducerende celler i skjoldbruskkirtlen. Se under Hashimotos sygdom på www.radiodoktoren.dk

Ved type 2 for lavt stofskifte, der bliver mere og mere udbredt, er der ofte normalt TSH, men lavt frit T4 og meget lavt frit T3 sammen med klare symptomer på for lavt stofskifte. Blandt andet er temperaturen og pulsen om morgenen, før man stå op, lavere end normalt. Temperaturen er ofte 36,5 eller derunder, og pulsen under 60. Ved normalt stofskifte er temperaturen mellem 36,8 og 37, og pulsen cirka 70-75.

Den amerikanske læge Dr. David Brownstein, Medical Director  for the Center for Holistic Medicine in West Bloomfield, MI, har skrevet flere bøger om naturlig behandling af lidelser i skjoldbruskkirtlen. Hans erfaring er, at så godt som alle med fejlfunktion af skjoldbruskkirtlen har svær jodmangel. Man skal dog ikke selv begynde at tage tilskud af jod. Dels fordi det skal være den rigtige type jod, og dels fordi jodindtag kan gøre det svært at vurdere blodprøverne ved undersøgelse af skjoldbruskkirtlen.

Man måler ved mistanke om sygdom i skjoldbruskkirtlen og stofskiftet også frit T4, der dog kan være normalt i lang tid med for lavt stofskifte. Ved behandling med epilepsimidler kan T4 også være nedsat.

I vævenes celler omdannes T4 til T3, der har en 4-5 gange så høj biologisk aktivitet som T4. Mangel på selen og zink han hæmme denne omdannelse.

Meget af både T4 og T3 kan i blodet være bundet til proteiner og ikke aktivt. Det bedste er derfor at måle frit T4 og frit T3.

I vævenes celler omdannes T4 til T3, der har en 4-5 gange så høj biologisk aktivitet som T4. Mangel på zink og selen, der kan være en følge af stress, kan hæmme leverens omdannelse af T4 til T3. Omdannelsen af T4 til T3 sker mest i leveren, så har man problemer med den, kan det give problemer med for lavt T3. Anden sygdom, fx diabetes, kan også hæmme omdannelsen af T4 til T3. Stress med forøget dannelse af kortison fra binyrebarken kan også midlertidig hæmme omdannelsen, men kun i tre uger.

Mineralerne zink, selen og jern er nødvendige for omdannelsen af T4 til T3. Man må dog kun tage tilskud af jern, hvis man mangler det (blodprøven serum ferritin), da for meget jern oxiderer (forharsker) celler og fedt.

Serum-ferritin kan  blive forhøjet ved betændelse i kroppen, så man skal også undersøge andre mål for jern i blodet for at sikre, at man har nok, men ikke for meget. Mangel på jern er med til, at der i skjoldbruskirtlen dannes revers T3 (RT3), der er uvirksomt og hæmmer virkningen af frit T3.

Der er forskning, der viser, at der hos diabetikere og formentlig også andre godt kan være normale mængder af stofskiftehormoner i blodet, men ikke inde i cellerne, hvor hormonerne skal virke. De to vigtigste stofskiftehormoner er thyroxin, også kaldet T4 da thyroxin indeholder fire jodmolekyler, og tri-jodthyronin, også kaldet T3, der indeholder tre jodmolekyler. T3 er meget mere aktivt end T4, så jo mere T3, der er i kroppen, jo mere energi og jo bedre vægtkontrol kan man opnå.

Det meste af stofteskiftehormonerne i blodet er T4, som vi danner T3 ud fra ved at fjerne et jodmolekyle. Denne omdannelse har diabetikere meget sværere ved at gennemføre end ikke-diabetikere. Forskere har, ved at udtage væske fra de enkelte celler kunnet måle, at omdannelsen af T4 til T3 inde i cellerne hos diabetikere kun er en trediedel af omdannelsen hos ikke fastende ikke-diabetikere.

Dårligt kontrolleret diabetes kan ændre funktionen af skjoldbruskkirtlen, typisk med et lavt T3 på grund af nedsat omdannelse af T4 til T3 uden for skjoldbruskkirtlen. Samtidig kan indholdet af T4 i blodserum være nedsat, og der kan være et uventet lavt indhold af TSH, der som nævnt styrer skjoldbruskkirtlens funktion. TSH er normalt højt, når der ikke er nok T3 og T4 i blodet. Mange former for medicin kan påvirke skjoldbruskkirtlens funktion. Blandt andet lithium, der bruges ved manio-depressiv sygdom, og epilepsimidler.

Det gode antioxidant alfa-liponsyre, som mange diabetikere kan bruge mod nervesmerter, kan hæmme omdannelsen af T4 til T3 og forhøje TSH.

 For lavt indhold af stofskiftehormonerne i blodet kan, selvom der ikke er symptomer, øge LDL-kolesterol og forværre dårlig fedtsyrebalance i blodet, hvilket øger risikoen for åreforkalkning. LDL-kolesterol er dog kun et problem, hvis det bliver oxideret – forharsket. Ellers er det selv et antioxidant og gavnligt for pulsårerne, og det er LDL kolesterol, som vi danner de fleste hormoner fra.

T3 bruges som lægemiddel i Danmark i form af liothyronin, der kombineres med eltroxi eller Euthyrox. Skal tages sammen med mad. Det skal kun tages efter ordination af en læge med indsigt i området. Det eneste stofskiftehormon, der normalt anvendes af læger i Danmark, er Eltroxin, som er et T4-hormon. Eller Euthyrox, der virker mere stabilt, men også er et T4 præparat. Men da det er omsætningen til T3, der er problemet, kan man ikke forvente en optimal virkning af Eltroxin eller Euthyrox alene.

Det kan påvirke andre lægemidler, for eksempel blodfortyndende midler, midler mod angst og depression. m.fl. Bivirkninger i de rigtige doser er ikke almindelige, men kan komme, hvis stofskiftet bliver for højt. Man skal derfor starte med en lille dosis.

Hormonet leptin, der dannes i og frigøres fra fedtvæv, påvirker appetitcentret i hjernen, som dæmpes. Leptin spiller også en vigtig rolle ved at øge energiforbruget ved en øget forbrænding og er derfor vigtig i reguleringen af vægten. Her spiller stofskiftehormonerne også en vigtig rolle, især T3. Behandling med leptin har vist sig at forebygge nedgang i dannelsen af T3.

Jod spiller en stor rolle for stofskiftet, da jod indgår i stofskiftehormonerne. Jodmangel er udbredt i Danmark, men problemet skulle være blevet mindre nu, da der er tilsat jo til bordsalt. Bruger man havsalt og spiser fisk og skaldyr, får man også jod nok. Tangprodukter indeholder også en del jod. Kan også tages som fx Kelp eller Kelpasan, der er tangprodukter.

En række fødemidler blokerer for jod. Det gælder for soja i for eksempel i tofu og sojabønneolie samt i mange færdig-fødevarer som proteintilskud eller erstatning for kød. Det samme gælder også for peanuts og peanut butter. Hvidt sukker og kornprodukter er også belastende for skjoldbruskkirtlens funktion.

Også fedtstoffer af den flerumættede type (planteolier og margarine) blokerer for dannelsen af skjoldbruskkirtel hormonerne, for cirkulationen af dem i kroppen og for deres virkning i cellerne. Når der ikke er nok stofskiftehormoner, øges kroppens påvirkning fra østrogener. Stofskiftehormonerne er vigtige for dannelsen af hormonerne progesteron og moderhormonet pregnenolone, som mange andre hormoner dannes ud fra. Disse hormoner er der for lidt af, når skjoldbruskkirtlen ikke fungerer ordentligt. Skjoldbruskkirtelhormonerne er også vigtige for kolesterols funktion og udskillelse, så kolesterol vil sandsynligvis stige, hvis skjoldbruskkirtlen ikke fungerer ordentligt.

Fluor har en betydelig indflydelse på stofskiftet, og dette giftige mineral ophobes gennem livet. Yngre kan kun udskille halvdelen af den mængde fluor, de indtager fra blandt andet tandpasta og pensling af tænderne, og efter 50-års alderen er det kun minimalt, hvad man kan udskille af fluor. Fluor har lettere ved at sætte sig på de modtagesteder i skjoldbruskkirtlen, hvor jod ellers skulle sætte sig, og vinder derfor over jod og blokerer for jodens virkning.

Fluor er også en enzymgift, der direkte hæmmer omdannelsen af T4 til det aktive stofskiftehormon T3. Det må derfor kraftigt anbefales IKKE at anvende tandpasta med fluor og i det hele taget at undgå fluor.

Især sojaolie er som nævnt skadelig, men en række andre planteolier med flerumættede fedtsyrer kan påvirke skjoldbruskkirtlen, for eksempel majsolie og solsikkeolie. Disse planteolier bruges til margarine, som det derfor er bedst at undgå, også fordi vi får alt for meget af disse omega-6 fedtsyrer i vores kost. De bliver også let forharskede, og når de forharskede fedtsyrer og transfedtsyrer optages i cellerne, er de med til at forhindre omdannelsen af T4 til T3.

Kokosolie er derimod et godt valg, da den indeholder mellemkædede fedtsyrer (MCT). Disse fedtsyrer kan øge stofskiftet og derved fremme vægttab. Kokosolie er også mættet fedt (men af det gode) og kan derfor tåle opvarmning til stegetemperatur. Man skal købe kokosolie af god kvalitet, for eksempel det økologiske Coconut Oil of Life elleer Cocosa. Fedtsyrerne i kokosolien kan hjælpe med at genopbygge sunde cellevægge og øge enzymproduktionen, blandt andet af enzymer der hjælper med omdannelsen af T4 til T3. Der er rigtig mange positive udsagn fra mennesker med for lavt stofskifte, der er begyndt at bruge kokosolie.

Ved for lavt stofskifte går kroppens funktioner delvist i stå. Der kommer kuldskærhed, forstoppelse, langsom puls, dybere og hæs stemme, langsom gang og sløv tankevirksomhed. Huden kan blive underligt fortykket, dejagtig og tør, musklerne stive og forkrampede. Hårtab og besvær med at svede hører også til symptomerne. Der kan komme smerter, prikken og stikken i fingrene (karpal tunnel syndrom), ledstivhed, stigende vægt og nedsat tankefunktion, der let kan blive opfattet som demens (”forkalkning”), især hos ældre. Neglene bliver skøre og knækker. Tendensen til infektioner øges.

Menstruationerne kan blive stærkere og vare længere hos kvinder med lavt stofskifte, og frugtbarheden nedsættes. Er der lavt stofskifte under graviditeten, øges risikoen for abort, for tidlig fødsel og dødfødsel.

Psyken påvirkes også med øget tendens til depression, dårlig hukommelse og evne til at koncentrere sig.

Kolesterolmængden i blodet øges betydeligt, og det samme gælder for triglycerider. Mange har også forhøjet indhold af aminosyren homocystein i blodet, hvilket øger risikoen for åreforkalkning og hjertelidelse. Mangel på B6-vitamin, folinsyre og B12-vitamin øger risikoen for et forhøjet homocystein.

Naturmedicinsk er det for at forebygge for lavt stofskifte vigtigt at få rigeligt med antioxidanter, først og fremmest gennem en sund og varieret kost med mindst 600 gram grønt og frugt. Det er dog klogt at undgå kål og for meget soja, der kan fremme dannelsen af struma og for lavt stofskifte. Man bør drikke mindst to liter vand dagligt og undgå raffineret kost med sukker og raffinerede kornprodukter (hvede, pasta, kartofler, ris) for ikke at stimulere dannelsen af for meget insulin, hvilket belaster skjoldbruskkirtlen.

Dertil er klogt at tage ekstra antioxidanter, fx oregano (Andante), ekstrakt af vindruekerner, C-vitamin, E-vitamin, Q10. Padma 28 og Longovital er gode blandinger af urter mm. og har stærk antioxidantvirkning samt positiv virkning på immunsystemet, samtidig med at der er få eller ingen bivirkninger.

C-vitamin beskytter thyroxin.

Dr. Even Marstrand fra Humlebæk har udviklet et meget stærkt antioxidant middel, Titan-kobber-C-vitamin Kompleks. Han har gode erfaringer med, at dette middel kan hjælpe godt ved lavt stofskifte, især den autoimmune form (Hashimoto). Man kan kun få Titan-kobber-C-vitamin Kompleks på Glostrup apoteket og kun på recept. Man skal tage to tabletter tre gange dagligt i mindst et halvt år. Foruden dette kompleks skal man tage tilskud af zink, 30 eller 40 mg dagligt, mangan 10 mg dagligt og selen 200 mikrogram dagligt (organisk, fx Seleno Precise).

Mineralet selen har en særlig betydning ved for lavt stofskifte. Det er et kraftigt antioxidant. Der kan også være tale om mangel på zink. Mangel på selen og zink han hæmme omdannelsen af T4 til T3. Kan blandt andet fås som Bio-selen + Zink, 1 tabl. om aftenen, evt. suppleret med mere organisk selen, fx Seleno Precise, 100 mg.

Jod indgår i stofskiftehormonerne, og for lavt stofskifte kan skyldes jodmangel. Det er dog vigtigt ikke at tage tilskud af jod som sådan, især ikke før stofskiftet er undersøgt ordentligt. Havsalt, tang og kelp samt mere fisk og andet godt fra havet bør kunne dække behovet for jod.

C-vitamin og B-vitaminer B2, B3 og B6 er nødvendige for normal dannelse af stofskiftehormon. Man bør også tage et B-vitamin kompleks. I det hele taget er det nødvendigt at opfylde kroppens behov for alle de 90 nødvendige næringsstoffer.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Næsten alle danskere har, undtagen måske i maj, juni og juli, hvor man får mere sol på huden, mangel på D3-vitamin.

Vores reelle behov er mindst 85 mikrogram D3-vitamin dagligt, gerne 100 mikrogram. Der er ikke set skader ved brug af D3-vitamin (den naturlige form for D-vitamin) i dagsdoser på under 250 mikrogram (10.000 enheder).

Både D3-vitamin og K2-vitamin skal tages til et fedtholdigt måltid. K2-vitamin skal gerne tage som 90 eller 100 mikrogram dagligt. Det er nødvendigt for optagelsen af calcium (kalk) og for indbygningen i knoglerne (modvirker knogleskørhed), hvorved det undgås, at kalken aflejres i de bløde væv som fx åreforkalkning.

B12-vitamin, der understøttes af B6-vitamin og folinsyre, spiller givetvis en rolle ved autoimmune sygdomme, fx ved sclerose og vitiligo (hvide pletter). Om man mangler B12-vitamin og/eller folinsyre kan måles i blodet. Det er et problem, at man ikke alene kan stole på måling af B12-vitamin i blodet, da det ikke altid er udtryk for vævstilgængeligheden af vitaminet (Läkartidningen 2000; 97:4131-6). Målinger af MMA (metyl malonsyre) og plasma-homocystein belyser mere sikkert, om man omsætter vitaminerne rigtigt i kroppens væv og har nok af dem. Man kan se forhøjede værdier af homocystein (der er udtryk for mangel på B12-vitamin og folinsyre) på trods af, at blodværdierne for B12 og folinsyre er inden for det normale område. Let forhøjelse skal dog ikke tages som udtryk for sygdom.

Motion øger dannelsen af stofskiftehormon i skjoldbruskkirtlen og gør samtidig vævene mere følsomme for stofskiftehormonet. Især overvægtige, der er på slankekost med få kalorier, bør motionere meget, da stofskiftet ellers bliver lavere.

Homøopati, akupunktur eller zoneterapi er gode muligheder for behandling eller støtte af behandlingen.

Det naturlige, hormonlignende signalstof melatonin, der dannes i koglekirtlen – pinealkirtlen – i hjernen kan have en meget positiv virkning ved autoimmune sygdomme. Det oplyste professor Walter Pierpaoli, der i mange år har forsket i melatonin, på konferencen Health Trends 2002. Melatonin kan blandt andet vist sig at kunne genoprette funktionen af skjoldbruskkirtlen hos kvinder i alderen fra 42-62 år, så den bliver som hos unge. Melatonin er vores stærkeste selvlavede antioxidant.

Det er ikke sandt, at autoimmune sygdomme ikke kan kureres. Man kan se auto-antistoffer forsvinde langsomt ved hjælp af melatonin. Man genskaber selv-identiteten. Binyrebarkhormon omtalte han som en ”killer”, der ødelægger immunsystemet.

Begynder man at tage melatonin som tilskud, må man vente på virkningen. Det tager tid at komme til at reagere rigtigt. Der er ikke registreret nogen bivirkninger af melatonin, selv i store doser. Studier har klart vist, at melatonin ikke er giftigt. Det rigtige melatonin kan desværre ikke købes lovligt i Danmark, men kan købes fra andre EU-lande lovligt til eget brug. Fx fra England via www.biovea.co/uk/

Der er imidlertid gode muligheder for at styrke sin egen dannelse af melatonin og skaffe sig et naturligt tilskud. Der er en hel del melatonin i havre, majs, ris, ingefær, tomater og bananer. Aminosyren tryptofan, der via serotonin omdannes til melatonin, kan man få mere af ved at spise fx spirulina, soja, hytteost, kyllingelever, tofu, kalkun og kylling, mandler og peanuts.

B6-vitamin kan stimulere produktionen af melatonin, da det omdanner tryptofan til serotonin, der er forstadiet til melatonin. Noni juice kan øge effekten af serotonin og dermed stimulere pinealkirtlen og indeholder også disse stoffer. Calcium og magnesium er meget vigtige for produktionen af melatonin, så det er en god idé at tage tilskud af disse to mineraler om aftenen. Meditation og andre ting, der kan nedsætte stress, kan klart øge produktionen. Dertil kommer ovennævnte lysbehandling.

Visse lægemidler nedsætter mængden af melatonin. Det drejer sig fx om acetylsalicylsyre, ibuprofen og lignende gigtmidler, blodtrykssænkende midler af typen betablokkere og calciumblokkere, sovepiller og beroligende midler. Det gør kaffe, tobak og alkohol også.

Så det kan ved autoimmune sygdomme anbefales at tage melatonin 3 eller 5 mg ved sengetid. Kan købes lovligt over Internettet på blandt andet www.biovea.co/uk/

Et andet naturpræparat – Tahitian Non Juice, oftest bare kaldet Noni, på latin Morinda citrifolia, ser ud til på en eller anden måde at kunne styrke dannelsen af melatonin og på denne måde være virksomt mod en række forskellige autoimmune lidelser og andre lidelser og mod smerter. Det kan købes i butikkerne samt hos forhandlerere over hele landet.

Boswellia serrata, et indisk naturmiddel, har en meget positiv virkning på nogle bindevævssygdomme, som autoimmune sygdomme også kaldes. Kan fx købes hos Human Balance som Shallaki Boswellia. Tlf. 7025 5566.

De livsvigtige fede syrer fra fiskeolie, hørfrøolie, kæmpenatlysolie og olivenolie er også vigtige for kroppens naturlige, selvhelbredende kræfter, mens man ikke bør spise for meget mættet fedt (fedt fra dyr og mælkefedt) og undgå margarine, der indeholder transfedtsyrer. De gode fedtsyrer undertrykker de betændelseslignende forandringer i kroppen, der medfører smerter, mens margarine, planteolier og mættede fede syrer får inflammationen til at blusse op.

Ligesom vi har brug for essentielle fedtsyrer, har vi også brug for otte essentielle sukkerstoffer, hvoraf kroppen har svært ved selv at danne de seks. De har meget stor betydning for immunsystemets og kroppens øvrige normale funktion. Disse sukkerstoffer danner sammen med fede syrer og protein basis for en masse informationsmolekyler, som gør cellerne i stand til at ”snakke” med hinanden og regulere hinandens virkning.

De findes blandt andet i Aloe vera juice og i Noni juice. De findes også i en række svampe, fx Reishisvampe, Maitakesvampe, Cordyceps svampe, træsvampen Coriolus versicolor og mange andre. De findes blandt andet også i pektiner fra modne frugter, fx æbler og grapefrugt.

De otte essentielle sukkerstoffer kan nu købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs mere på www.radiodoktoren.dk om det sunde sukker.

Brug af kroppen i form af muskelarbejde eller motion styrker immunforsvaret betydeligt. Men overdriver man, fx ved elitesportspræstationer, kan immunforsvaret blive svækket.

Regelmæssig kropsbrug og motion er derfor nødvendig. Fx en halv times rask gåtur daglig som et fornuftigt minimum. Kolde afvaskninger og bade har især i tidligere tider været brugt til at stimulere modstandskraften med, og det er i hvert fald et faktum, at vinterbadere sjældent er syge.

Sindet står i intim forbindelse med immunsystemet. Der kan fx påvises nerveender i alle lymfekirtlerne, og også ved hjælp af signal eller budbringermolekyler står hjernen i forbindelse med immunsystemet og resten af kroppen. En ny videnskab, kaldet psyko-neuroimmunologi beskæftiger sig med dette. Det er vist, at man alene ved tankens kraft og sindets forestillinger (visualisering) kan stimulere immunforsvaret. Information fra lægen om, hvad det er, man skal stimulere, fx de naturlige dræberceller, har derfor stor betydning for immunforsvaret. Stress og afmagt svækker derimod. Sind-krop teknikker som meditation, yoga, afspænding, Qi Gong m.fl. kan styrke modstandskraften meget ved at give balance i sind og krop.

Kostilskuddet LongoVital er rigtig godt for immunsystemet. 2 x 3 i nogle uger, derefter 3 dagligt. Det er bevist, at det kan modvirke den autoimmune sygdom Sjøgrens syndrom, hvor kroppen angriber sine egne spyt- og tårekirtler, så der opstår tørhed.

Det er også meget vigtigt for immunsystemets normale funktion at have en velfungerende tarmbakterieflora. Den bliver for eksempel ødelagt af antibiotika. Hvis man ikke har en normal tarmbakterieflora, vil det gå ud over immunforsvaret, der hele tiden stimuleres af tarmbakterierne, og man risikerer, at skadelige bakterier og svampe (fx candida) kommer til at fylde for meget og fx danne gifte, der svækker kroppen og immunsystemet yderligere.

Mælkesyrebakterier er gode til at genkolonisere tarmen med sunde bakterier, og endnu bedre er Vita Biosa, de er en samling af sunde bakterier og svampe, især mælkesyrebakterier, der dels rydder op i den dårlige tarmbakterieflora, dels gør tarmslimhinderne mere sunde og tætte, og dels danner masser af gode antioxidanter, der hjælper alle funktioner i kroppen. Se www.biosa.dk   Vita Biosa fås i forskellige udgaver og kan tages blandet med fx saft. Man kan også købe de sunde mækesyrebakterier (probiotika) som pulver, kapsler eller tabletter, fx som BioGaia.

Lægeligt behandler man oftest blot med stofskiftehormon i stigende mængder i form af Eltroxin, og man kontrollerer resten af livet. Det er dog et problem, at Eltroxin er et T4 hormon, og ikke alle med lavt stofskifte kan omdanne det til det aktive T3. Desuden har medicinalfirmaet ændret på Eltroxin, hvilket for mange har medført en ustabil virkning og bivirkninger. Heldigvis er der nu på recept et mere stabilt virkende eltroxin ved navn Euthyrox, men det er stadig kun et T4-hormon.

Svækket funktion af binyrerne med for lavt indhold af cortison i blodet hæmmer virkningen af stofskiftehormon, og behandling med Eltroxin m.fl. øger nedbrydningen af cortisol i leveren. Det er derfor vigtigt at sikre en normal binyrefunktion med tilstrækkelig dannelse af cortison, før man begynder med behandlingen af for lavt stofskifte. Ellers vil behandlingen med fx Eltroxin forværre symptomer på symptomerne på binyresvækkelse med for lavt cortison, fx lavt blodsukker, sukkertrang, træthed mm.

Naturopatiske læger (læger uddannet i naturopatisk medicin, som i USA efterhånden er ligeværdigt med almindelige læger) foretrækker en kombination af T4 og T3 i form af  fx Armour thyroid, eller T3 alene i form af Cytomel, der kan benyttes sammen med et T4 præparat. Armour thyroid er tørret skjoldbruskkirtelvæv med både T3 og T4 og skal gives to gange dagligt. Lignende naturlige produkter er Thyroid Erfa, NatureThroid eller Westhroid.  Begynder man med disse produkter, skal man starte med mindste dosis og stige med en uges mellemrum  med 30 mg ad gangen. Tabl. skal tages om morgenen og midt på eftermiddagen, da virkningen ikke som ved de kunstige lægemidler (Eltroxin og Euthyrox) varer hele døgnet. Thyroid Erfa tabletter kan optages gennem mundslimhinden ved, at man anbringer tabletten bag tungen.

Glostrup Apotek fremstiller Thyreoid, der som Armour Thyroid består af tørret skjoldbruskkirtel (ekstrakt) og svarer til Armours Thyroid. Det findes som tabletter på 65 mg og 120 mg, der kan deles. For at lægen kan ordinere Thyroid kræves det, at både han/hun og patienten har søgt Sundhedsstyrelsen om og fået udleveringstilladelse. Det er en mulighed, at lægen sender en recept på Thyroid (der findes flere slags, se ovenfor) til et apotek i et andet EU-land. Fx til Apotheke am Hauptbahnhof i Hamburg.  

Det er en fejl at tro, at Armour og Thyroid m.fl. er svingende af virkning og kvalitet. De fremstilles efter de strenge regler i den amerikanske farmakopé.

Det er Dr. Marstrands erfaring, at hans Titan-Kobber-C-vitamin kompleks nedsætter behovet for eltroxin.

Naturopatiske læger (læger uddannet i naturopatisk medicin, som i USA efterhånden er ligeværdigt med almindelige læger) foretrækker en kombination af T4 og T3 i form af fx Armour thyroid, eller T3 alene i form af Cytomel, der kan benyttes sammen med et T4 præparat. Armour thyroid er tørret skjoldbruskkirtelvæv med både T3 og T4 og skal gives to gange dagligt. Lignende naturlige produkter er Thyroid Erfa, NatureThroid eller Westhroid.

Ved måling af stofskiftetallene er det, hvis man får behandling med stofskiftehormon, vigtigt ikke at have taget sin dosis af stofskiftehormon om morgenen, når man får taget blodprøven om formiddagen, fordi tallene så kan blive for høje. Det er vigtigt med mellemrum at få kontrolleret, at mængden af stofskiftehormon i blodet er korrekt. TSH skal være lavt, frit T4 lavt i normalområdet, og frit T3 højt i normalområdet, men ikke over dette, da der så er mistanke om øget risiko for hjerteflimren og osteoporose (knogleskørhed).

Det er en mulighed, at lægen sender en recept på Thyroid (der findes flere slags) til et apotek i et andet EU-land. Fx til Internationale Apotheke am Hauptbahnhof i Hamburg. Det er helt lovligt, og apoteket sender tabletterne.

Recepten skal indeholde navn, adresse, telefonnummer, E-mail adresse, CPR-nummer, de fire x fire numre på et internatinalt kreditkort (VISA eller Mastercard), ikke de tre numre på bagsiden, udløbsmåned og udløbsår.

Lægen faxer recepten til 0049 40 2802 518  Senere skal selve recepten sendes til:

Apotheke am Hauptbahnhof, Steindamm 2, D-20099 Hamburg. Deutschland.

 Er man medlem af ”danmark” giver Apotheke am Hauptbahnhof melding til ”danmark” inden for en måned.

Det er en fejl at tro, at Armour og Thyroid m.fl. er svingende af virkning og kvalitet. De er fremstillet efter strenge retningslinier.

Hvis man får Thyroid, skal man som ved anden behandling med stofskiftehormoner begynde langsomt og være opmærksom på overdosering, der vil vise sig ved fx en fin rysten, nervøsitet, svedtendens, varmefølelse, hurtigt vægttab. Man vil så kunne gå lidt ned, indtil symptomerne forsvinder og så vedblive med den passende dosis. Egen læge kan bestille Thyroid fra Glostrup Apotek på ens eget apotek. Lægen skal dog søge om udleveringstilladelse til hver enkelt patient.  

Der findes en landsforening for stofskiftepatienter – Thyreoidea Landsforeningen. E-mail: info@stofskifteforeningen.dk  Telefon 7026 0370 (mandage 19.00-21.00).

En meget god bog er ”Stop Stofskiftevanviddet” af Janie Bowthorpe (forlaget Hovedland 2014).

På Politikens Forlag er udkommet bogen ”Får styr på dit stofskifte” af Inger Mann Forbes og Else Marie Juhl Thomsen. Indeholder mange gode råd, også om betydningen af stress.

Helle Sydendal har udgivet bogen ”Få livet tilbage. En bog om lavt stofskifte”. Forlaget PH Medier.

En bog på engelsk, som både patienter og læger kan have gavn af at læse, er ”Your Thyroid and hos to keep it Healthy” af Dr. Barry Durrant Peatfield, der har mange års erfaring i behandling af for lavt stofskifte med blandt andet naturligt stofskiftehormon i form af ekstrakt af skjoldbruskkirtler.

Der findes en meget aktiv forening og facebookgruppe ved navn Stofskiftesupport. Kig på http://www.stofskiftesupport.dk/

 

 

 

Formand og kasserer er Lis Larsen, Strandkrogen 4 A, 3630 Jægerspris. Tlf. 4753 0370. E-mail: Lis-L@email.dk

Telefonrådgivning torsdage kl. 19.00 til 21.00 på tlf. 7026 0370

Se også på http://www.stofskiftesupport.dk/

 Se også på www.sonjas-stoffskifteforum.info

 En meget fin bog er “Stop Stofskiftevanviddet” af Janie A. Bowthorpe (forlaget Hovedland 2014).

Læs også den gode bog ”Få livet tilbage. En bog om lavt stofskifte” af Helle Sydendal. PH Medier 2013, som især omnhandler behandling med det kunstige T3 liothyronin

Comments are closed.