Paracetamol ikke ufarligt

Paracetamol ikke ufarligt

Jeg har i snart mange år brugt en del Panodil eller andre piller med paracetamol mod hovedpine og gigtsmerter. I den tro, at de er uskadelige. Men nu hører jeg fra en veninde, at paracetamol kan have flere skadelige virkninger. Er det rigtigt, og hvorfor har man ikke hørt mere om dem? Set i forhold til, at man fra offentlig side hele tiden hører, at man skal være varsom med vitaminer, mineraler og naturmidler.

Den undrende og lidt nervøse

Svar:

De er korrekt, at ikke alene paracetamol, men også en række andre smertestillende midler som fx magnyl og gigttabletter af typen ibuprofen kan have en række sundhedsskadelige virkninger. Også fordi man ved at bruge dem fjerner symptomer i stedet for at gøre noget ved årsagen til, at man har ondt.

Paracetamol kan skade leveren og nyrerne, og nogen er så følsomme for dem, at det kan ske selvom man tager højeste anbefalede dosis på 4 gram (8 tabletter) dagligt. Højere doser ved fx (pseudo-) selvmordsforsøg medfører årligt mange svære leverskader, hvor det kan være nødvendigt med en ny lever. Især mange unge har oplevet dette, og nogen overlever ikke.

Paracetamol er den førende årsag til lægemiddel forårsagende leverskader og den deraf følgende dødelighed i USA.

Forskere har undersøgt virkningen af paracetamol på en gruppe frivillige, raske mennesker. De fik en dosis på 4 gram dagligt, 8 tabletter, hvilket er den højeste anbefalede mængde. I løbet af få dage kom der en unormal stigning af enzymerne i leveren som tegn på leverskade. Disse unormale blodprøver fortsatte i op til 11 dage efter, at deltagerne var holdt op med at tage paracetamol. (JAMA, 2006; 296: 87-93).

Tager man paracetamol sammen med kaffe forstærkes giftvirkningen.

Man har tidligere påvist, at hvis man blot tager to tabletter mod smerter ved fx en bihulebetændelse, så varer sygdommen et døgn længere. Det betyder, at disse håndkøbstabletter også  svækker immunforsvaret mod betændelse.

Paracetamol omsættes i leveren og gennemgår ved starten af nedbrydningen påvirkning af et enzym, hvor paracetamol bliver omdannet til et giftigt mellemstadium, som derefter bliver neutraliseret af det vigtige antioxidant glutathion, før det endeligt bliver udskilt i urinen.  Ved forgiftning med paracetamol udtømmes derfor leverens depot af glutathion, og derved medfører paracetamol død af leverceller. I behandlingen af leverskader fra paracetamol anvender man derfor N-acetyl-cystein, der er forstadiet til og øger glutathion i leveren.

Der er en sammenhæng mellem brug af paracetamol og astma. Ved længere tids brug er der også en øget risiko for blodkræft i form af leukæmi eller myelomatose. Ved langvarig brug af paracetamol under graviditeten øges risikoen for, at drenge bliver født med misdannelser af testiklerne.

Det er urimeligt, at man i dag kan købe paracetamol i håndkøb alle vegne. Det er påvist, at forbruget af disse skadelige tabletter er steget væsentligt, efter at de er blevet tilgængelige uden for apotekerne. Hvor skader efter brug af vitaminer og mineraler er meget sjældne, er bivirkninger af medicin meget hyppige og nu den tredie hyppigste dødsårsag. At der ikke er mere fokus på det skyldes givetvis økonomiske hensyn til medicinalindustrien.

Det er påvist, at paracetamol hæmmer følelserne.

Senest har en undersøgelse fundet en nedsættelse af sulfaterede sex-hormoner, altså hormon balancen. Virkningen af nedsatte sulfaterede kønshormoner er nogenlunde svarende til virkningen af 35 års aldring. Sulfaterede kønshormoner kan blandt andet påvirke nervesystemet og påvirke opfattelsen af smerter. Det er ikke mindst vigtigt for gravide kvinder.

 

Comments are closed.