Spiserørsbrok Refluks Halsbrand

Det, man normalt kalder spiserørsbrok, er et svagt sted i mellemgulvet, der hvor spiserøret går ned til mavesækken. Der kan så ske det, at spiserøret og lidt af den øverste del af mavesækken glider op i brystkassen. Det er meget almindeligt. Blandt lidt ældre har ca 60 procent af alle et sådant glidebrok, som normalt ikke giver symptomer, og det er usikkert, om det har betydning for svækkelse af ringmusklen mellem spiserøret og mavesækken.

Et sådant glidebrok kan let sættes på plads ved at hoppe op og ned med hænderne over hovedet.

Ved en sjældnere type mellemgulvsbrok bliver ringmusklen, hvor den normalt sidder, mens en lille pose af mavesæk­ken går op ved siden af spiserørets nederste del. Der vil normalt være synkebesvær, og det kan være nødvendigt at operere, da der kan være risiko for indeklemning af brokket.

Årsagen til problemet er, at der på grund af svækkelse af lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk løber syre op i spiserøret. Slimhinden i spiserøret kan ikke tåle den stærke syre, og der kommer derfor brænden og svien bag den nederste del af brystbenet. Syren kan også løbe helt op i halsen, og syredampene kan påvirke stemmebåndene, med hoste og hæshed til følge. Risikoen for, at mavesyre løber op i spiserøret, er størst efter store måltider, hvor mavesækken er helt fyldt, samt hvis der trykkes på maven, fx ved at man bøjer sig fremover eller går med stramt korset. Overvægtige og gravide oplever det også ofte. Behandling med kvindelige kønshormo­ner, tobaksrygning og midler, der slapper glatte muskler af, forøger også risikoen for tilbage­løb.

Man skal være opmærksom på, om man kan lide af fødemiddelintolerans eller allergi over for bestemt ting, som man så skal undgå. Fx tomater og citrusfrugter.

Mavesyre er nødvendig for en ordentlig fordøjelse. Mange med refluks har i virkeligheden problemer med for lille produktion af mavesyre, især ældre, og får en bedre fordøjelse, hvis de får tilskud af fx betain hydroklorid (dimethylglycine), der hjælper med nedbrydning af proteiner, før de yderligere fordøjes i tyndtarmen. Mangel på mavesyre øger også risikoen for parasitter og infektion med bakterier, fx Helicobacter pylori, der har svært ved at vokse i maven, når syreproduktionen er høj nok.

Foruden at udrydde Helicobacter anvendes der oftest lægemidler, der nedsætter eller ophæver dannelsen af mavesyre. Men syrehæmmende og syrestandsende lægemidler øger risikoen for lungebetændelse, da det sure miljø i mavesækken beskytter mod sygdomsfremkaldende bakterier.

Brug af disse syrestandsende lægemidler (protonpumpe hæmmere) har også vist sig at øge risikoen for campylobacter infektioner i maven og tarmene og at fordoble risikoen for infektioner med bakterie clostridium difficile. (BMJ, 1996; 3212: 414-5: JAMA, 2005; 294: 2989-95). Mavesyren er kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maden.

Manglende mavesyre øger også risikoen for knogleskørhed med hofteledsbrud. (JAMA, 2006; 296: 2947-53).

Desuden er syren i mavesækken nødvendig for en ordentlig nedbrydning af proteiner (kød mm.) og for optagelsen af B12-vitamin, som man ved langvarig behandling med disse lægemidler vil komme til at mangle. Læs mere om B12-vitamin på www.radiodoktoren.dk  Derfor er det bedst at forebygge ved at undgå ting, der kan fremme en for høj syredannelse og svække slimhinden i mavesækken.

Mavesyreproduktionen kan også øges ved at spise mere protein (og ikke samtidig neutralisere mavesyren med stivelse, fx kartofler, brød, pasta og ris). Mavesyren neutraliseres (bliver mindre sur) når man drikker kulsyreholdige drikke, fx sodavand., som dog ikke normalt ikke er nogen god idé. Se nedenfor.

Mavesyren er også vigtig i forsvaret mod bakterier.

Rødbeder og rødbedesaft kan være en god hjælp.

Normalt vil symptomerne være så klare, at der ikke er grund til yderligere undersøgelser, men synkebesvær vil dog altid nødvendiggøre en kikkertundersøgelse og røntgenundersøgelse. Er man ikke sikker på syretilbageløbet, kan man i dag nedlægge en lille sonde, hvor spidsen måler syrekoncentrationen i nederste del af spiserøret igennem 24 timer.

Behandlingen består først og fremmest i at modvirke tilbageløbet af maveindholdet. Det betyder, at man skal spise langsomt, lade være med at drikke og spise for meget ad gangen, og efter måltidet lade være med at lægge sig ned, men tage sin middagslur siddende i en stol, efter at man har styrket mavetømningen den rigtige vej ved at gå lidt rundt. En ekstra hovedpude i sengen og en mursten under sengebenene ved hovedenden vil i reglen også hjælpe. Ved overvægt er det en stor hjælp med et vægttab.

Det er godt at spise langsomt og tygge maden grundigt. Det nedsætter risikoen for at få refluks, og gør det lettere at tage sig, fordi man når at blive mæt, inden man har spist for meget.

En gruppe forskere har fundet, at selvom refluks-ramte fortsatte med fx at ryge og drikke kaffe, forsvandt deres symptomer fuldstændigt inden for en uge efter, at de begyndte at spise en kost med kun lille indhold af kulhydrater (omkring 20 gram om dagen). Især kulhydrater fra korn, fx brød. Patienterne kunne holde op med alle syreneutraliserende midler og syrenedsættende lægemidler. Forbedringen af tilstanden fortsatte, efter at de satte deres kulhydratindtag op til 70 gram dagligt.

Et indisk forskerteam har peget på, at der kan være en sammenhæng mellem kræft i spiserøret og det at drikke meget sodavand.

Teamet fra det indiske Tata Memorial Hospital har fundet frem til, at forbruget af kulsyreholdige drikke er femdoblet i USA i de sidste 50 år. De mener, det har sammenhæng med, at forekomsten af kræft i spiserøret er seksdoblet i den samme periode. Det indiske team har fundet den samme udvikling i Storbritannien og i Australien, hvor forbruget af kulsyreholdige drikke også er steget. I lande som Kina og Japan, hvor det ikke er almindeligt at drikke sodavand, er hyppigheden af kræft i spiserøret ikke steget.

En rimelig forklaring på dette er, at den tid, hvor slimhinden i spiserøret er udsat for syre fra de kulsyreholdige drikke eller fra tilbageløb af mavesyre fra mavesækken, øges væsentligt, hvis man drikker meget sodavand. Forskerne fandt, at den gennemsnitlige forbruger af sodavander var udsat for 32.000 minutters ekstra syrepåvirkning af spiserøret om året. Når man drikker noget kulsyreholdigt, bliver mavesækken udspilet, hvilket let kan udløse tilbageløbe fra mavesækken til spiserøret (refluks). (Kilde: Science Blog May 17, 2004).

Det er især dårligt at drikke sodavand før sengetid. Alle typer sodavand er meget sure og øger risikoen for refluks. Drik i stedet lunkent eller varmt vand.

For at modvirke for megen syredannelse er det bedst at undgå tobaksrygning, fed mad, kaffe, chokolade, alkohol og appelsinsaft. Er dette ikke tilstrækkeligt, vil man anbefale behandling med et middel, der neutraliserer mavesyren og samtidig lægger sig som et slimet skumlag oven på maveindholdet, og det er så dette, der evt løber op i spiserøret, hvor det også beskytter.

Midlet kan være Gaviscon samt en del andre syrebindnedde midler  indeholder alle aluminium og bør derfor ikke tages i længere perioder, da aluminium (som også findes i almindeligt bordsalt) er skadeligt for blandt andet hjernen (Alzheimer). Gastro Gel indeholder ikke aluminium.

Bedst og billigst er det at anvende natrium bicarbonat – Natron, en halv teskefuld i et glas vand, mellem måltiderne. Det medvirker også til at gøre kroppen basisk, hvilket den har det bedst med. Læs mere om syre-base balancen på www.radiodoktoren.dk

Kiselsyre i form af fx Silicol gel er også et udmærket alternativ til de aluminiumholdige syrebindende midler.

Elmebark (slippery elm) virker ved hjælp af slimstoffer, der beskytter slimhinderne i spiserøret og mave-tarmkanalen. Se på http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=1796/sprog=1/grp=6/menu=3/ Der er ikke påvist bivirkninger ved behandling med elmebark.  Elmebark kan dog forsinke optagelsen af lægemidler, så der skal gå et par timer mellem indtagelse af elmebark og lægemidler og andre naturmidler.

Et råd fra en af mine lyttere er at bruge æblecidereddike mod for meget mavesyre, som hun var blevet helt af med. Hun drikker hver morgen på fastende hjerte et glas vand med ca. 1 dessertskefuld æblecidereddike i. Dette bevirker, at hun aldrig mere har halsbrand, og at hendes mave fungerer meget bedre og med regelmæssige toiletbesøg.

Et meget enkelt og godt råd er at spise et æble ved sengetid og hver gang, man har halsbrand.

Dr. Allan Spreen fra USA anbefaler at bruge kapsler med mælkesyrebakterien acidophilus. Man skal åbne kapslerne og lade indholdet gå ned i spiserøret med spyttet.

Han anbefaler også at tage tilskud af enzymer for at lette fordøjelsen af maden. Han nævner navnet ”Super Enzymes” fra TwinLab, da dette præparat også indeholder betaine hydrochloride, der er en plantebaseret syre. To kapsler tages midt under måltidet. Man kan også tage Super Enzymes fra NOW. Kan få fra England via  www.gaya-nutrition.com

En ordentlig fordøjelse hjælper til at stramme lukkemusklen mellem mavesækken og spiserøret.

Man kan også forsøge ved effektive mikroorganismer i form af Vita Biosa, der kan købes hos Matas og i helsekostforretninger. Disse mikroorganismer er sunde og danner masser af gode antioxidanter, og de fortrænger alle sygdomsfremkaldende bakterier, også mavesårsbakterien Helicobacter pylori. Fx en spiseskefuld tre gange dagligt.

Den sarte slimhinde i spiserøret kan til en vis grad beskyttes med midlet sukralfat (Antepsin mikstur, håndkøb). Hjælper det heller ikke nok, vil lægen sikkert ordinere et syrenedsættende middel, fx cimetidin eller ranitidin, og i de svære tilfælde kan man ophæve syredannelsen med såkaldte syrepumpehæmmere ( Losec, Lanzo, Pantoloc m.fl.). Er der problemer med mavetømningen og tarmbevægelserne kan lægen ordinere et fremmende middel, fx metoclopramid (Primperan). Syrenedsættende eller syrestandsende lægemidler medfører mangel på det vigtige B12-vitamin, dårlig fordøjelse, øget risiko for betændelse (bakterie i maden), dårlig optagelse af vigtige mineraler, hvilket man skal være opmærksom på.

Kisel i form af Silica gel eller et andet lignende præparat er værd at prøve ved refluks og mavekatar.

Man kan også prøve med det totalt uskadelige og effektive svovlpræparat MSM = methylsulfonylmethane. Kan købes fra udlandet, fx fra Malmø på dnaks telefon 4052 4015, eller fra England på www.gaya-nutrition.com  MSM som pulver kan købes i Danmark.   Prøv med 2-3 gram før maden. Hos mange virker det lige så godt som de syrenedsættende midler.

Et enkelt og ofte godt middel er blot et par gange om dagen at tygge 4-5 mandler med den brune skal på og synke dem. At tygge tyggegummi efter måltidet i en times tid skal også være effektiv.

Ny undersøgelse

Forskerne fra Litauen, Sverige og Danmark fandt 132 patienter med fordøjelsesproblemer, og fik dem til at indtage 16 og 40 mg Astaxanthin pr dag (Astaxin i Danmark) eller placebo i fire uger. Undersøgelsen var en kontrolleret, randomiseret og dobbelt-blind undersøgelse. Personerne var klassificeret som negative eller positive for H. pylori infektion.

Ved afslutningen på de fire uger fandt Kupcinskas og hans forskere ingen signifikant forskel mellem de tre grupper med hensyn til de overordnede faktorer for mavesmerter, fordøjelse og reflux symptomer.

Alligevel fandt de, da de fokuserede på reflux syndromet, en signifikant forbedring hos Astaxanthin-gruppen sammenlignet med de øvrige grupper. Endvidere var forbedringerne højere hos de H. pylori positive patienter. (Kilde: Phytomedicine Volume 15, Pages 391-399

“Efficacy of the natural antioxidant astaxanthin in the treatment of functional dyspepsia in patients with or without Helicobacter pylori infection: A prospective, randomized, double blind, and placebo-controlled study” Authors: L. Kupcinskas, P. Lafolie, A. Lignell, G. Kiudelis, L. Jonaitis, K. Adamonis, L. Percival Andersen, T. Wadstrom

Tilbageløbet af mavesyre og mavesaft øger risikoen for, at slimhinden i spiserøret bliver irriteret, og der opstår en kronisk betændelsesagtig tilstand, Barrets oesophagus, der med tiden kan føre til udvikling af kræft i spiserøret. Ved at sikre sig, at man har nok af mineralet selen i kroppen kan man nedsætter isikoen for udvikling af kræft. For eksempel ved at tage 200 mikrogram organisk selen dagligt, fx Seleno Precise.

Operation for refluks skal kun gøres, hvis alt andet svigter, da resultaterne ikke er særlig gode.

Man opererer i dag med en kikkertmetode.

Comments are closed.