Alternative behandlingsmuligheder mod kræft

Det er en god idé at melde sig ind i den alternative kræftforening ”Tidslerne”. Sekretariatets telefonnummer er 7020 0515 Kl. 12-14. Tidslerne har bl.a. udgivet en vejledning til mennesker med kræft, bl.a. om, hvad man selv kan gøre – Tidselguiden.

De findes i Århus et rådgivningscenter for kræftramte. Se på  www.icak.dk  (tidl.  ”BUEN”). Der er åbent alle hverdage undtagen onsdag fra 10-14. Mulighed for personlig samtale efter aftale.

Kræftens Bekæmpelse har også rådgivningscentre flere steder i landet.

Det er vigtigt ikke at give op, for det er altid muligt at gøre noget for at forlænge og forbedre livet med kræft, og det viser sig faktisk, at nogen bliver helt helbredt, på trods af, at de har været opgivet af lægerne. Miraklernes tid er ikke forbi.

Institut for Ortomolekylær Medicin, Lyngby, tlf. 4588 0900.

Laserklinikken. Læge Aage Winther Nielsen. Hørsholm. Tlf. 7025 1205..

Århus Privatklinik, v. Læge Bruce Kyle, tlf. 8628 9688.

Birgit Aalborg Funch, Åløkken 36, 5250 Odense SV Tlf. 6596 0077 (8.30-9.00)

Læge Søren Flytlie, Viborgvej 3, 8000 Århus C

Læge Anna Iben Hollensberg, Vestergade 38, 8600  Silkeborg. Tlf. 6063 3338

Der er gode muligheder for at få hjælp fra disse eller andre ortomolekylære læger. De kan blandt andet give C-vitamin i store doser direkte i blodet, hvilket også virker kræftcelledræbende.

Der er mange forskellige kræftformer, men fælles for dem er, at en eller flere celler har ændret sit DNA – de styrende æggehvidestoffer i cellerne – arvemassen – så man ikke længere har styr på væksten og delingen af de ramte celler, der også i modsætning til andre celler kan rive sig løs og sprede sig til andre steder i kroppen.

Årsagen til, at netop dine celler har ændret sig og -gjort sig selvstændige-, er det ikke let at finde frem til, men vi ved, at unaturlige kemiske stoffer øger angrebene fra de frie iltradikaler, der dannes under iltens omsætning i kroppen og angriber DNA, som kan blive ligesom mølædt. Normalt vil enzymer i dine celler klare at reparere DNA, godt hjulpet af antioxidanter, fx fra kosten.

Men i bund og grund er årsagen til kræft, at celler får for lidt ilt og næring og derfor ændrer deres DNA, så de kan leve af affaldsstoffer som fx mælkesyre og gæring af sukker. Læs mere om dette i bogen ”Kræft er ikke nogen sygdom. Det er en overlevelsesmekanisme” af Andreas Moritz (forlaget Hovedland).

Det er ikke noget nyt, for allerede i 1930’ erne påviste nobelpristageren Otto Warburg, at kræftceller ikke tåler ilt. Sørger men for at skaffe sine celler alle de nødvendige næringsstoffer i de rigtige mængder, blandt andet gennem en sund og varieret, gerne økologisk eller biodynamisk kost, og får man kredsløbsstimulerende motion, kan man nedsætte sin risiko for at få kræft og styrke de mekanismer i kroppen, der dræber kræftceller, efterhånden som de opstår. Man kan også forhindre, at der dannes nye blodkar til kræftsvulster, så de ikke kan vokse.

Hvis du er blevet udsat for alt for mange kemiske stoffer, fx fra tobaksrygning eller på arbejdspladsen, og dine ”håndværker-enzymer” har manglet hjælp fra tilstrækkelig mange antioxidanter, kan dit DNA være blevet så skadet, at en eller flere celler er løbet løbsk og blevet til kræftceller.

En engelsk professor. Jane Plant, har kureret sig selv for brystkræft, der havde spredt sig, ved helt at undgå mælkeprodukter. Hun peger blandt andet på, at kinesere meget sjældent får brystkræft (kun 1 ud af 10.000 i forhold til 1 ud af 12 i vestlige lande) og kræft i det hele taget, og at kinesere så godt som aldrig bruger mælk, der indeholder en række kemiske stoffer, blandt andet IGF-1 (insulin growth factor), prolaktin og østrogen. IGF-1 nedbrydes ikke ved pasteuriseringen. Mælkeproteiner kasein fremmer også vækst af kræft. På baggrund af Jane Plant’s oplysninger vil jeg råde til helt at undgå mælkeprodukter. Det gælder også for andre hormonafhængige kræftformer som fx æggestokskræft (ovariecancer) og prostatacancer.

IGF-1 har vist sig at øge risikoen for kræft i prostata og spredning af denne kræfttype.

Jane Plant har skrevet bogen ”Your life in your Hands” om hvad man kan gøre mod brystkræft, æggestokkræft og prostatakræft. Virgin Books. Bogen er udkommet på dansk under titelen ”Dit liv i dine hænder” på forlaget Aronsen. Hun anbefaler først og fremmest at undgå mælk og mælkeprodukter samt at få den helt rigtige kost.

Oktober 2010 er udkommet ”din mad PLANT KUREN dit liv” af Jane Plant og Gill Tidey (forlaget Aronsen). Den omtaler kost, de rkan hjælpe dig med at forebygge og overvinde bryst- og prostatakræft. Lækker og mælkefri kost for alle, der vil leve sundt. Der er næsten 300 opskrifter på supersunde, velsmagende og nemme mælkefri måltider med masser af grønsager og andre gode ting, som hjælper til at opbygge en sund og stærk krop.

Det gælder om at nedsætte belastningen fra de frie iltradikaler ved så vidt muligt at undgå unaturlige kemiske stoffer, og om at få så mange antioxidanter som muligt fra en sund og varieret kost samt tilskud af nødvendige vitaminer og mineraler. Vi ved, at kræftramte ofte har for lidt af forskellige mineraler og næringsstoffer samt antioxidanter i kroppen. Fx ligger Q10 ofte meget lavt.

Herhjemme har overlæge Knud Lockwood m.fl. i en omdiskuteret undersøgelse vist, at ud af 32 kvinder med brystkræft, der havde spredt sig, var der ingen, der døde i studieperioden (forventet 4), ingen viste tegn på yderligere spredning, der var forbedret livskvalitet, og seks patienter viste delvis remission (tilbagegang af kræften). Behandlingen var med store doser af en række antioxidanter, blandt andet Q10 300 mg dagligt sammen med et tilskud af zink, selen og mangan.

Samtidig har forsøg med antioxidanter vist, at de kan hæmme kræftcellers vækst, samtidig med, at de normale celler bliver sundere og styrket i deres vækst. Det er fx vist i forsøg med dyrkede kræftceller, hvor man ved tilsætning af ekstrakt fra kerner af røde vindruer (fx ActiVin R) med det kraftige antioxidant resveratrol har set, at 34 procent af mavekræftceller blev hæmmet i deres vækst, mens 9 procent af de normale celler havde en positiv vækst. Tilsatte man dobbelt så meget ActiVin, blev 41% af kræftcellerne hæmmet og 18 procent af de sunde maveceller styrket. ActiVin har også vist sig at kunne beskytte normale celler mod kemoterapeutiske stoffer, der virker dræbende på kræftceller.

Undersøgelser viser, at D3-vitamin ikke bare hindrer opståen af kræft, men hæmmer væksten, når den er en realitet. Det stemmer med dyreforsøg og laboratorieforsøg, hvor man navnlig har påvist, at D-vitamin fremmer unormale cellers død ved den proces, der kaldes apoptose, foruden at vitaminet har en generelt dæmpende indflydelse på cellers vækst. Det er det samme, man udnytter i en psoriasissalve, der virker ved et D-vitaminlignende stof og hæmmer den overdrevne vækst og manglende cellemodning, der er karakteristisk ved denne hudsygdom.

Den daglige anbefalede dosis af D3-vitamin er 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt (2.000 enheder). Man kan imidlertid roligt for at få nok tage mindst 100 mikrogram dagligt, da det naturlige D3-vitamin er uskadeligt, i hvert fald i mængder under 250 mikrogram (10.000 enheder). En af de nyeste undersøgelser har vist, at et dagligt tilskud af D3-vitamin kan nedsætte risikoen for kræft med 77 procent.

Får man sol på kroppen i månederne maj, juni og juli, og ikke bruger solcreme, danner man selv nok D3-vitamin i huden.

D3-vitamin omdannes i kroppen til calcitriol, der er den virksomme form for D3. Ved samtidig at tage tilskud af curcumin (se senere) øges virkningen af calcitriol, der er det egentlige hormon/vitamin.

Også K2-vitamin modvirker kræft. Vitaminet hæmmer væksten af kræftceller og øger kræftcellers selvmord ved det, der kaldes apoptose. Naturligt K2-vitamin findes især i grønne bladgrønsager, men dannes også af sunde tarmbakterier. Det vil imidlertid være klogt at supplere med K2-vitamin som kosttilskud.

Nye undersøgelser har vist, at lavt jernindhold i kroppen modvirker væksten af kræftceller. Forklaringen er den, at de hurtigtvoksende kræftceller behøver mere jern end normale celler. Ved at fjerne jern fra kroppen ved for eksempel af give det jern-fjernende afgiftningsstof Desferal eller ved at give et andet afgiftende stof, EDTA, direkte i blodet. Desferal sulter kræftcellerne for jern. Det er det, der standser deres vækst. Denne behandling kan blandt andet fås hos ortomolekylære læger. Se ovenfor.

Midlet kinesisk malurt – Artemisia annua – er meget giftigt for kræftceller (og malaria-parasitter), med ingen eller meget milde bivirkninger. Der er endnu bedre resultater ved leukæmi (artikel i ”Liv & Sjæl” februar 2002). Forhandles af Matas og helsekostforretninger samt nogle apoteker. På kinesisk hedder artemisia annua Quing-hao. Kan den ikke skaffes på anden måde, kan man måske købe den gennem en kinesisk akupunkturlæge.

Krydderiet gurkemeje, der blandt andet findes i karry, kan beskytte huden mod forbrænding under strålebehandling af kræft. Gurkemeje modvirker også nydannelse af blodkar i svulster, hvilket hæmmer væksten af dem. Det vigtige stof i gurkemejerod er curcumin.

Næsten alle, der får strålebehandling mod kræft, får skader på huden som ved solforbrænding. Kræftforskere ved University of Rochester, Medical Center, har vist, at stoffet curcumin, der er det, der giver gurkemeje og karry den gule farve, modvirker den betændelsesagtige reaktion, som forbrændingen af huden giver. I et studie af mus, der blev udsat for bestråling, konstaterede man, at de mus, som havde fået curcumin, havde væsentligt færre hudskader efter bestrålingen. Forskerne peger på nødvendigheden af flere undersøgelser, men anbefaler patienter, der skal have strålebehandling, at spise mad med karry under behandlingen. Man kan dog roligt tage meget meer curcumin som kosttilskud.

Svenske forskere arbejder med at undersøge den kræftcelledræbende og hæmmende virkning af organisk selen (Seleno Precise, selenomethionin) og og curcumin (gurkemejerod pulver ekstrakt) i større mængder. Det ser ud til, at selenomethionin i en dosis på 1.000 mikrogram hæmmer og dræber kræftceller, og kombineret med curcumin, for eksempel 2-3 gram to gange dagligt til maden, skulle der være gode chancer for at modvirke kræften. Der er dog endnu ikke endelige videnskabelige beviser for dette, men meget tyder på det.

I et studie af behandling af blodkræften myelomatose har man på University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston kunnet vise, at tilsætning af curcumin til myelomceller har kunnet standse celledelingen, og at de tilbageværende celler døde. Der er tale om en undersøgelse af kræftceller uden for kroppen, men forskeren anbefaler, at folk med kræft spiser mere curcumin, enten som karry eller i ren form. Tidligere forskning har vist, at curcumin også kan modvirke andre former for kræft.

Det ser ud til, at curcumin har evnen til at modvirke, at kræftfremkaldende gener bliver ”slået til”. Et stort problem i den videre forskning med curcumins virkning på mennesker er, at stoffet er naturligt og ikke kan patenteres. Derfor er der ikke nogen medicinalfirmaer, der vil ofre penge på en sådan forskning. (Kilde: Blood 2003; 101: 1053-62).

Curcumin kan købes hos Matas og i helsekostforretninger som Curcumin Forte, det flydende Curcur eller som Curcuma kapsler. Eller som Turmeric (Solaray), eller som Fortodol. Eller sammen med ingefær som Gurkedol. Der er ingen erfaringer om dosis, men man kan roligt fordoble dosis i forhold til det, der er anført på dåsen. 2-3 gram flere gange dagligt er passende.

En række undersøgelser har siden 1992 også vist, at curcumin hæmmer udviklingen af brystkræft af alle arter og slår kræftcellerne ihjel, beskytter nyrerne, modvirker kræft i tyktarmen, beskytter mod grå stær, nedsætter kolesterol og modvirker oxidation (forharskning) af fedtet i blodet, modvirker gigtsmerter og kemoterapis giftige virkning på hjertets muskler. Curcumin har også en meget positiv virkning på følgerne af diabetes, formentlig på grund af dets antioxidative virkning og den gode virkning på kolesterol.

Selen er et vigtigt antioxidant, der hæmmer udviklingen af kræft, især brystkræft og prostatakræft, men også andre kræftformer. Desuden forhindrer selen, at kræftceller udvikler resistens (modstandskraft) mod kemo-midler. Behovet er 200 mikrogram organisk selen. De fleste danskere mangler selen, da indholdet i dansk jord er meget lavt, og vi ikke spiser ret meget fisk og skaldyr mm. fra havet.

Andre ting tyder på, at sammensatte naturmidler har en gunstig virkning ved kræftlidelser.

Her kan fx nævnes  Padma Plus. Ved at sammensætte flere ting med antioxidant effekt, opstår der en synergi, hvor de enkelte stoffer forstærker hinandens virkning. Man kan tale om et antioxidant orkester eller netværk. Det, man iøvrigt kalder ”antioxidant-netværket”, består af Liponsyre, C-vitamin, E-vitamin, Q10 og gluthation. Desuden selen og bioflavonoider (farverne i grønt og frugt). Liponsyre kan købes på apoteker og hos Matas.

Noget tyder også på, at kræftceller under særlige gunstige omstændigheder kan ændre deres DNA og blive normale igen, men det er foreløbig også kun på forsøgsplan, at man har kunnet vise dette.

Andre naturlige antioxidanter kan sandsynligvis gøre samme gavn, fx Andante, Q10 og stoffet resveratrol, der findes i skallerne af røde druer samt i rødvin, men også kan købes som tabletter eller kapsler.

Et meget kraftigt antioxidant har læge Even Marstrand fundet frem til. Det er et Titanium- kobber – C-vitaminkomplex, der kun fremstilles på Glostrup Apotek og kun mod recept fra en læge. Dosis er 2 tabletter 3 gange dagligt. Det skal kombineres med et tilskud af zink, fx 60 milligram dagligt, mangan, fx 10 milligram dagligt, og selen 200 mikrogram dagligt, fx Seleno Precise.

De kemiske stoffer nitrolosider, også kaldet B17-vitamin, amygdalin eller Laetrile, nedbrydes i kræftceller af enzymet beta-glucosidase, der i kræftceller findes i en 3.000 gange større mængde end i normale celler. Når Laetrile nedbrydes, dannes der hydrogen cyanid, der øjeblikkeligt dræber kræftcellen. Normale celler indeholder meget af et enzym ved navn rhodanese, som afgifter cyanid og derved beskytter cellerne mod den smule cyanid, som eventuelt kan dannes fra nitrolosider i de normale celler. Dette medfører, at Laetrile er fuldstændig uskadeligt for de normale celler.

Ved behandling med Laetrile er det vigtigt at få tilskud af zink, C-vitaminer, E-vitaminer, B-vitaminer, andre antioxidanter samt af bugspytkirtelenzymer.

Nitrolosider findes i stor mængde i aprikoskerner, i rensdyrkød, lakserogn, mandler, australnødder, boghvede og hirse. Mange kerner indeholder Laetrile, for eksempel vindruekerner, ferskenkerner, pærekerner, blommekerner, nektariner, jordbær, hindbær mm. I lande, hvor kosten indeholder meget Laetrile, og i øvrigt spiser en naturlig kost, er kræft en meget sjælden lidelse, og folk har en lang levetid. Det gælder for eksempel Hunza-folket.

At B-17 vitamin, Laetrile, nitrolosider ikke anvendes i kræftbehandlingen skyldes en bevidst undertrykkelse af viden om virkningen, da det ville ødelægge hele kræftindustrien.

Laetrile har også en smertestillende virkning på grund af stoffet benzaldehyd, der frigøres ved nedbrydning af Laetrile.

Aprikoskerner og amygdaline-kapsler kan købes i USA, men ikke importeres lovligt.

En anden mulighed er visualisering, hvor man for sit indre ser sine egne dræberceller angribe kræftcellerne en efter en og æde dem. Disse dræberceller har vi alle, men blot ved at fortælle kræftramte, at de har sådan nogen i sig, kan man måle, at de mere end fordobler antallet i løbet af få timer. Det siger noget om, at information er et kraftigt lægemiddel.

Moderat motion styrke også immunforsvaret mod bl.a. kræft, så det er vigtigt at holde sig i gang, men ikke at overdrive, da immunsystemet så bliver svækket.

Et forskningsprojekt på Rigshospitalet har vist, at motion kan lette livet for kræftramte. Ni timers træning om ugen hjalp sammen med afspænding og massage til at modvirke den træthed, der følger med kemo-behandlingen.

Kosten spiller i det hele taget en stor rolle for både opståen af kræft (ca en trediedel af alle kræfttilfælde skyldes kosten) og for væksten og spredningen. Spredningen kan bl.a. hæmmes af grønsager – ved mavekræft især rå grønsager – især grønsager fra korsblomstfamilien som kål, broccoli og grønkål, hvidløg, fisk, fiskeolie og skaldyr. Man kan læse mere om dette i –”Mad din Mirakelmedicin” af Jean Carper. Haases Forlag.

Der er mange fødevarer med et stort indhold af anti-kræftmolekyler, først og fremmest grønsager og frugt. Foruden de forskellige kåltyper, løg og hvidløg, er de at finde i krydderier, grøn te, bær, omega-3 fedtsyrer, tomater, citrusfrugter, rødvin, chokolade med højt indhald af kakao (mørk chokolade). Læs mere om dette i bogen ”Kost mod kræft” af Richard Beliveau og René Gingras (forlaget Peoples Press), hvor der er videnskabelig dkumentation.

Det er for udvikling af kræftsvulster nødvendigt med nydannelse af blodkar til svulsten (angiogenese) så den kan få tilført ilt og næringsstoffer. Kræftcellerne udsender derfor kemiske signaler i form af proteinet VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), der stimulerer dannelsen af nyt blodkar. Der er udviklet VEGF-hæmmende medicin, men der findes også VEGF-hæmmere i betydelige mængder i frugt og grønsager sammen med andre anti-kræftmolekyler. Grøn te’s vigtigste kræftforebyggende virkning beror på den evne til at forhindre dannelsen af blodkar. Ellagsyre, der findes  i mange bær og nødder, især i hindbær, brombær, jordbær og nødder, hæmmer i høj grad VEGF, og det gør antocyanidiner og proantocyanidiner i mange bær, især hindbær og blåbær, kanel og kakao også.

Spis mindst seks portioner grønt og frugt hver dag – eller ”se(x)ks om dagen” – mindst seks gange 100 gram grønt og frugt dagligt. Rå grønsager er bedst, da nogle af de kræfthæmmende stoffer ødelægges af opvarmning. Kan man ikke spiser frugt og grønt, fx fordi man er svækket i en periode, kan man få de samme stoffer som Juice Plus kapsler. Nærmeste forhandler af disse kan man få oplyst hos NSA Scandinavia, tlf. 4582 9501.

Man kan også købe frugt- og grøntkapsler fra Golden Health. Tlf. 4052 4015.

Hajbrusk er en anden, men hidtil ikke sikkert videnskabeligt bevist mulighed, men meget tyder på, at stoffer i hajbrusk modvirker nydannelse af blodkar i svulster og dermed væksten af dem. Hajbrusk indeholder også kraftige antioxidanter.

Hajleverolie, fx Ecomer, indeholder blandt andet alkylglyceroler, som er stærke antioxidanter og kræfthæmmende. 1-2 kapsler 3 gange dagligt.

Kål, fx hvidkål og broccoli indeholder stoffet glucobrassin, som i mavesækken bliver omdannet til indol-3-carbinol (I3C) og videre til diindolylmetan (DIM). DIM undertrykker væksten af prostatakræftceller og brystkræftceller og øger kræftcellernes evne til at dø (apoptosen). DIM hæmmer også østrogens kræftfremmende virkning.

Kroppens surhedsgrad er af meget stor betydning for kræftvæksten. Kræftcellerne trives bedst, når kroppen er sur (lavt pH), og hæmmes betydeligt eller dør ved basisk reaktion (højt pH). Der skal ikke nogen medicin til at gøre kroppen basisk, kun masser af grønsager og frugt. Æblecidereddike gør også kroppen basisk, og det er godt at tage en teskeskefuld natrium bicarbonat 1-2 gange dagligt eller Basica fra BioVita.. Samtidig skal man spise så lidt brød som muligt og kun grovbrød. Krydderurter er også gode basedannere.

En god måde er at kombinere natriumbicarbonat med ahornsirup. Man tilbereder det ved at tage 5 dele ren ahornsirup og 1 del natriumbicarbonat. Blandes i en kasserolle og opvarmes ved middel varme i fem minutter under oprøring. Blandingen bruser op og skummer. Opbevares koldt. Man tager en teskefuld 2 gange dagligt. I alvorlige tilfælde 3 gange dagligt. Tages mindst 8 dage i træk. Der kan komme en kraftig reaktion, når kræftcellerne dør, så der kan komme diaré.

Kød giver syredannelse, og det gør sukker også. Sukker er kræftcellerne meget glade for og trives godt med. Undgå det. Læs mere om syre-base balancen på www.radiodoktoren.dk

Man kan på apoteket eller hos Matas købe en rulle indikatorpapir (lakmuspapir) med en farveskala fra 1-11. Man tager cirka 3 cm fra rullen og sætter det i enden af en tøjklemme, hvorefter indikatorpapiret holdes kort ind i urinstrålen. Man skal bruge papiret ved første vandladning om morgenen, før man spiser noget. pH skal helst op på 8. Man kan også kontrollere urinen en times tid efter måltiderne. Læs mere om syre-basebalancen på www.radiodoktoren.dk

For at fordøje maden ordentligt er tilførsel af vegetabilske fordøjelsesenzymer vigtige til hvert måltid. Her kan jeg anbefale enten Super Enzymes fra NOW (e-mail til silentherbs@g.mail.com ) Digest Aide fra Golden Health (tlf. 4052 4015), eller Udo’s Ultimate Digestive Enzyme Blend.

Tyske forskere fik allerede mistanke om, at patienter med kræft manglede et stof i blodet. De begyndte at sprøjte et ekstrakt fra ananas ind i kræftknuder hos forsøgsdyr. Forskerne observerede at nogle kræftknuder forsvandt og andre skrumpede betydeligt ind. Først senere fandt man ud af at de i realiteten havde startet behandling med enzymer. Ananas indeholder det proteinnedbrydende enzym bromelain.

Forskning har vist, at enzymer reducerer bivirkninger fra kemo- og strålebehandling og forbedrer livskvaliteten, at de i dyreforsøg bremser væksten af svulsten og spredningen af kræften. Enzymer forbedrer 5 års overlevelse hos brystkræftpatienter i stadium I med 91 %, stadium II med 75 % og stadium III med 50 %. Bromelain (enzym fra ananas) i cellekulturer med blodkræftceller fra mennesker er i stand til at omdanne kræftceller til normale celler.

Desuden reducerer enzymer komplikationerne til kræft som fx vægttab, smerter og depression og nedsætter den øgede risiko for infektioner efter kemobehandling.

Et af de store problemer for immunsystemets evne til at bekæmpe kræft, er at nogle kræftknuder er i stand til at gemme sig. De hylder sig ind i en hinde af bl.a. fibrin, så de ikke bliver opdaget. Enzymer (specielt de proteolytiske (proteinopløsende)) kan bryde igennem denne hinde og vække immunsystemet til kamp.

Desuden er en god fordøjelse og sundhed afhængig af en sund tarmbakterieflora. Det betyder mælkesyrebakterier, og man kan få en særlig god bakterieflora i tarmene ved at tage tilskud af probiotika, sunder mælkesyrebakterier der danner K2-vitamin og masser af antioxidanter, som er kræfthæmmende, evt. kræftcelledræbende.

Det kan også være svært som svækket kræftpatient at spise nok protein (æggehvidestof), og her kan man så supplere med Protabs, som man kan købe på apoteket. To tabletter tre gange dagligt, indeholder alle de livsvigtige aminosyrer. En god kilde til aminosyrer er også Quinoa, der er en ældgammel form for korn, som blandt andet aztekerne allerede for 6.000 år siden.

Sojaprotein er også godt, og soja indeholder stoffer, der hæmmer kræftvæksten og modvirker spredningen af kræft. Det er bedst med gæret soja, tofu, miso og tempeh, men man skal undgå sojaprodukter fra gensplejset soja. Man må ikke overdrive med soja, især ikke ved homonafhængige kræftformer som brystkræft og æggestokkræft.

Mange cancerramte er plaget af træthed. Mangel på aminosyren L-carnitin er almindelig blandt cancerramte, og et studie af 27 cancerramte i fremskredent stadium har klart vist, at en høj dosis L-carnitin klart nedsatte trætheden, gav en bedre søvn og mindre depression. (Dr. Ricardo A. Cruciano in Journal of Pain and Symptom Management, 2006). Man kan fx tage Bio-carnitin á 250 mg, 3 kapsler 4 gange dagligt. Der er ingen bivirkninger.

Også de livsvigtige fede syrer skal man have nok af for at modvirke kræft, fx fra fiskeolie, hørfrøolie eller kæmpenatlysolie, der indeholder gammalinolensyre (GLA). Især omega-3 fedtsyren eicosapentaensyre (EPA) har en kræfthæmmende virkning.

Man kan få en balanceret blanding af de gode fedtsyrer ved at tage et tilskud af fx Udo’s Choice, Livets Olie eller Nutridan Strong citron. I kapsler kan man få dem som Essential Needs fra Golden Health, tlf. 4052 4015. Via Internettet kan man købe SuntLiv olie (se www.nordicpower.net eller www.shop4life.dk). De sunde og livsvigtige fede syrer omdannes i kroppen til hormonlignende stoffer ved navn prostaglandiner. De modvirker smerter samt styrker og styrer kroppens normale funktioner.

Fiskeolie og muslingeolie fra den grønlæbede musling er også gode at tage, hvis man har cancer eller bare for sundhedens skyld.

På Aabybro Mejeri fremstilles en energitæt flødeis med ekstra proteiner. Den er velsmagende og meget egnet til mennesker med lille appetit. Tlf. 9824 1004. Hjemmesiden er www.ryaais.dk

Hørfrøolie har med sine omega-3 fedtsyrer en særlig kræfthæmmende virkning. Dr. Johanna Budwig fra Tyskland har siden 60-erne behandlet alvorligt syge kræftramte med store doser hørfrøolie (omega 3) blandet med proteiner i form af hytteost, og har opnået fine resultater med dette. Det skal helst være økologisk, koldpresset hørfrøolie (på engelsk flax-oil). Man kan også købe Livets Olie, der er en kvalitetsolie med hørfrøolie og natlysolie.

Deer findes i Spanien et holistisk integreret center for behandling af cancer, der blandt andet anvender Johanna Budwigs metoder, men også en lang rækken andre metoder til kræftbehandling. Se på www.budwigcenter.com

En god måde at tage Livets Olie på er at blande den med Noni-juice (se nedenfor).

Visse kræfttyper kan trives ved at få tilført omega-6 fedtsyrer, som vi i forvejen får alt for meget af, fortrinsvis gennem margarine. Der er derfor grund til at undgå omega-6 fedtsyrer, undtagen som kæmpenatlysolie. Det er majsolie, solsikkeolie, sojaolie, vindruekerneolie og de deraf udviklede margariner, man skal undgå.

Te, især grøn te, samt sort thé eller oolong-thé hæmmer udviklingen af kræft hos dyr og derfor sikkert også hos mennesker. Grøn te virker bedst. Te indeholder mange katekiner, der er kraftige antioxidanter og. anti-kræft molekyler.

Det er også godt dagligt at tage en ordentlig dosis C-vitamin, der bla. hjælper med udrensning af kroppen. Man går op i dosis, indtil der kommer diaré, og går så lidt ned i dosis. Dosis skal fordeles på mindst 3 gange dagligt. I så store mængder virker C-vitamin som pro-oxidanter, der er med til at dræbe kræftceller. Endnu mere effektivt er at give C-vitamin direkte i blodet i stor mængder (40-50 gram), hvilket er aldeles uskadeligt (grise producerer 80 gram C-vitamin dagligt. Mennesker kan ikke danne det selv). Man kan få disse behandlinger med C-vitamin hos ortomolekylære læger (biologisk medicin). Se på www.radiodoktoren.dk under EDTA-behandling.

Lad være med at tage mindre end 2-3 gram C-vitamin dagligt, da små mængder C-vitamin kan stimulere kræftcellevækst.

Et naturligt middel mod kræft er Essiac, baseret på erfaringer fra Canada. Essiac kan købes på tlf. 8621 1395. Et tilsvarende produkt er Flor-Essence.

Et andet naturligt middel, der stammer fra regnskovstræet Graviola, har vist sig at have en virkning på mange forskellige slags kræft. Det virker 10.000 gange stærkere end det iftige kemomiddel Adriamycin, men rammer kun få af de raske celler og er så godt som fri for bivirkninger. Der forskes i stoffet på Purdue University i USA, hvor man har bekræftet denne viden, men der er lang vej, før godkendelse til medicinsk brug.

I mellemtiden kan man skaffe sig graviola via Internettet og læse om det, fx på www.graviola.org Man kan købe det som flydende eller som tabletter, som kan bestille flere steder fra over Internettet. Dosis er normalt 5-7 gram dagligt som kapsler, fordelt på fire doser. Eller som thé en kop 2-3 gange dgl. Eller som standard tinktur (4:1) 2-4 ml 3 gange dagligt. En ml. er 20 dråber.

Noni-juice, der stammer fra frugterne af Morinda citrifolia, har en meget styrkende virkning på vores egne naturlige kræftbekæmpende systemer i kroppen. Blandt andet stimuleres de hvide blodlegemer, der kaldes ”dræberceller”, da de angriber kræftceller og slår dem ihjel, og der findes en række andre kræfthæmmende stoffer i Noni-juice. Noni Juice kan købes i helsekostforretning og hos Matas samt hos private forhandlere landet over.

Både Noni-juice og Aloe vera juice indeholder en række naturlige, komplekse sukkerstoffer, der har en betydeligt styrkende effekt på immunforsvaret og modvirker kræftceller.

Læs mere om de sunde sukkerstoffer på www.radiodoktoren.dk – Det sunde sukker.

Granatæblejuice har også evnen til at hæmme/stoppe kræftcellevækst.

Flere svampe indeholder vigtige kræfthæmmende stoffer, blandt andre essentielle sukker-toffer. Det er blandt andet beta-glukaner i svampenes cellevægge, der er aktive her. AHCC – active hexose correlated compound – fra Shiitake svampe har bl.a. vist sig at være god til at behandle levercancer, som er opstået efter hepatitis C.

Særlig potent virkende er et beta-glukan – Maitake D-fraction, der kommer fra Maitake svampen. Forskere har vist, at denne fraktion modvirker bivirkninger ved kemoterapi, bl.a. kvalme, diaré, opkast, hårtab, smerter og for få hvide blodlegemer. Samtidig viser studier, at den hæmmer cancer og spredningen af cancer.

Polysaccharid K og P fra svampen Coriolus versicolor kan også bruges mod cancer.

Ling Zhi-8, der stammer fra Reishi svampen, kan måske virke mod leukæmi.

Cordyceps sinensis svampen fra Tibet indeholder også vigtige sukkerstoffer og bruges i Kina til at styrke immunforsvaret, som så finder cancercellerne og ødelægger dem. Man kan købe Cordyceps ekstrakt fra dyrkede svampe. Man kan næsten altid på Internettet (fx via søgemaskinen www.google.com) finde frem til de produkter, der indeholder de stoffer, der er omtalt her. Visse af svampene kan man også købe i butikkerne, evt. som tørrede.

Man kan læse mere om essentielle sukkerstoffer, der styrker immunforsvaret i kampen mod kræft, i hæftet ”Mirakelsukkere” af Rita Elkins. Kan købes hos Landsforeningen til Forebyggelse af Kræft.

Naturligt modnet frugt, økologiske eller biodynamiske grønsager, medicinske svampe og blandt andet Aloe vera og Noni juice indeholder disse stoffer. Man kan også købe sukkerstofferne samlet som for eksempel Glykoernæring i helsekostforretninger eller som Ambrotose hos private forhandlere eller fra udlandet..

Kan man ikke spise almindeligt, måske kun flydende, eller har man en mavesonde, som man får sin ernæring igennem, så vil jeg anbefale det flydende Life Source Complete – Livskilde Komplet, der er en naturlig blanding af 87 ud af de 90% essentielle næringsstoffer, som en af USA’s dygtigste dyrlæge og læge, Dr. Joel Wallach, anbefaler. Der er også essentielle aminosyrer i Livskilde Komplet. Derudover bør man tage en god olieblanding for at få de livsvigtige sunde fedtsyrer, og her vil jeg anbefale Livets Olie, der er hørfrøolie og natlysolie.

Akupunktur og zoneterapi kan også stimulere immunforsvaret, men ikke kurere kræft. Det kan man kun selv, med hjælp fra en sund levevis og andre. Det er derfor vigtigt at kende sine egne virkemidler.

Der findes i Tyskland et hospital ved navn Habichtswaldklinik Kassel Bad-Wilhelmshöhe. Her praktiseres intern medicin, psykosomatik, onkologi, naturmedicin og komplementær medicin, blandt andet ayurvedisk medicin. Grundsynspunktet er, at man ikke behandler sygdomme, men syge mennesker, da mennesker er mere end en sum af dets organer og deres funktioner. Altså helhedsmedicin, hvor videnskabelig og komplementær medicin forenes. Patienten stilles ikke overfor en anonym apparatfejlsmedicin, men er i intensiv kontakt og omgang med læger og andre medarbejdere under hele opholdet. Hospitalet er ISO certificeret. www.habich Web: www.habichtswaldklinik.de

Hospitalet er bygget af en rigmand, der har testamenteret hele sin formue til det, så det er muligt for enhver økonomisk at komme der.

I Hammelburg i Tyskland findes også et hospital, hvor man behandler kræftlidelser, blandt andet med regional kemoterapi, hvor man målretter de kemiske kræftmidler direkte mod stedet, hvor kræften sidder. På denne måde skåner man delvist resten af kroppen og kan derved give mere effektiv behandling. Det er måske muligt nu at få denne behandling i Danmark.

På det holistiske hospital SøtofteKur kan man komplettere sit behandlingsforløb og øge sine selvhelbredende kræfter, bedre sin sydomsprognose og sin livskvalitet. Se på hjemmesiden www.soetoftekur.dk

Jeg kan anbefale læsning af bøger som fx: ”Kærlighed, medicin og mirakler” af Bernie Siegel. ”Ulydige Kræftpatienter” af Merete Birkelund, Ulrik Dige og Helge Lydeking-Olsen. Og den nyudkomne ”Kræftmirakler – i lægens og patientens perspektiv” af Ulrik Dige.

For nærmere indsigt i, hvad kræft er, hvordan den udvikler sig og behandles, kan jeg anbefale Paul Kristjansens bog: ”Kræft – hvad er det?”. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S. ”Brystkræft: Sådan overlever du”, af journalist og forfatter Maria Cuculiza.

Cancer. Nutrition and survival. af Steve Hickey and Hilary Roberts.

“Mad din mirakelmedicin” af Jean Carper.

Jeg kan også anbefale ”Kost mod kræft” af Richard Beliveau og Denis Gingras samt

”Sund mad – før under og efter kræftbehandling”, af Anette Harbech Olesen.

Ved brystkræft må det kraftigt anbefales at læse bogen ”Dit liv i dine hænder” af professor Jane Plant, der blandt andet råder til fuldstændigt at holde op med mælk og mælkeprodukter, inkl. mælkepulver i færdigvarer.

Det er også vigtigt som kræftramt at kæmpe sig fri af den dødsangst, som mange bliver ramt af, og som kan lamme de selvhelbredende kræfter og håbet om at blive rask eller at leve godt med kræften så længe som muligt. Efter min mening kan det kun lade sig gøre at sætte sin død på plads ved at tænke over, hvad der sker, når man dør. Jeg er sikker på, at sjæl og ånd ikke dør, men går over på den anden side. Læs fx bogen ”Lys bag Døden” af den tidligere sognepræst Kirsten Mørch-Nielsen. Forlaget Unitas.

Læs også om antioxidanter og kræft på www.radiodoktoren.dk

Læs om kræft og naturlig behandling på www.radiodoktoren.dk

Livsafslutningen – dødsangst:

(Fra Spørg om Sundhed Uge 28, 2000)

Mange mennesker går med en angst for døden, og det kan medføre, at de bruger alt for megen tid på at ville sikre sig, at de ikke skal dø, i hvert fald først engang langt ude i fremtiden. Enhver fornemmelse i kroppen opfattes som truende og medfører lægebesøg og en masse undersøgelser, ligesom ethvert dødsfald hos nære personer også udløser dødsangst. Nogen tænker så meget på døden, at de ikke har tid til at leve rigtigt.

For at få et fuldt, godt og sundt liv – på trods af eventuel sygdom – er det nødvendigt at få sat sin død på plads. Lige så naturligt som at blive født er det at skulle afsted igen. Døden er ikke et svigt fra sundhedsvæsenets side, en lægelig fejltagelse eller en tabt kamp. Det er en naturlig ting, som det er klogt at vænne sig til tanken om, kun på den måde kan man få virkelig frihed til at leve livet fuldt ud.

Efter min mening er der kun en måde at få sat sin død på plads på. Det er at tænke dybt og grundigt over, hvad du tror på sker, når du engang skal dø. Jeg har været så heldig at være blevet nødt til det tidligt i mit liv, fordi en læge ikke kan fungere ordentligt, hvis han eller hun er bange for at dø. Jeg tror, at grunden til, at en del mennesker har fået en ufølsom besked fra en læge om, at de skal dø af en alvorlig sygdom, er, at lægen selv er bange for at dø og derfor ikke tør gå ind i en støttesamtale om døden med alvorligt syge og døende mennesker.

Den, der får sin ”dødsdom” og ikke er blevet færdig med at sætte sin død på plads, går lige i en krise, der svækker modstandskraften og gør resten af livet kortere og mere belastende.

Det, der har givet mig styrke til at snakke om døden med andre mennesker, er at jeg er overbevist om, at døden ikke er en afslutning, men en overgang til livet efter livet på den anden side af dødens port.

Jeg har læst et hav af bøger om det, man kalder nærdødsoplevelser, men i virkeligheden er dødsoplevelser. De mennesker har været døde, uden kredsløb og åndedræt, ofte i langt længere tid end de fire minutter, vi kan være uden ilt, før hjernen dør. Alligevel kan de fortælle, hvad der er sket, mens de var døde, og hvad de har oplevet. Det er de samme ting, de fortæller om, hvad enten det er en række nulevende danskere, og jeg har talt med mange af dem, amerikanere, der aldrig har beskæftiget sig med det hinsides, eller de lamamunke fra Tibet, der for tusind år siden skrev Den Tibetanske Dødebog. Det gælder for alle religioner, folkeslag og til alle tider.

Jeg kan anbefale bogen ”Lys bag Døden” af den tidligere sognepræst Kirsten Mørch-Nielsen (Forlaget Unitas). Hun fortæller i bogen som sin nærdødsoplevelse i USA, da hun var 26 år gammel og var død imellem 9 og 11 minutter, måske længere. Bagefter kunne hun fortælle nøjagtigt, hvad der var sket, mens hun var død, også i rummene uden om det, hun lå i. Hun gik ud af sin døde krop og svævede over den, indtil hun følte, at hun blev suget op gennem en tunnel. Hun kom ud i lys, hvor hun traf mennesker, hun kendte, som var døde og kunne tale med dem. Hun fik også lov til at møde et varmt, kærligt lys, hvor hun fik lov at se hele sit liv på en gang og fik indsigt i, hvorfor tingene var sket. Ikke som en dom, men som indsigt i og forståelse af, hvad der er vigtigt i et menneskes liv. Hvad meningen med det hele er. Hun blev så klar over, at hendes tid ikke var kommet endnu og vågnede så op i sin krop på hospitalssengen.

De mennesker, der har haft sådanne nærdødsoplevelser, er ikke længere bange for at dø. De ved, at døden ikke er en afslutning, men en overgang. Der har mistet deres dødsangst, og også deres livsangst. Og der er vigtigt, for hvis vi tror på, at alt er lyst og godt på den anden side, hvem har så lyst til at fortsætte livet her på jorden, med smerter, sorg, kriser tab, skattevæsen og andre jordiske fortrædeligheder. Så var det lettere at tage sit eget liv og komme over på den anden side. Men fidusen er, at er du ikke bange for at dø, så er du heller ikke bange for at leve. Så får du kræfter til at leve dit liv færdigt, på trods af sygdom, smerter, modgang og alle mulige belastninger, for du ved inderst inde, at der er en dyb mening med det alt sammen. Jeg er overbevist om, at vi er her for at lære noget, og at vi skal lære færdig, før vi skal afsted.

En mere videnskabelig beretning om nærdødsoplevelser kan findes i bogen ”Den skjulte Kilde” af den franske journalist Patrice van Eersel, som har interviewet en række læger, psykologer og andre, der har forsket i nærdødsoplevelser. I den bliver alle de indvendinger, som læger og andre bruger til at bortforklare nærdødsoplevelserne med, endegyldigt sat på plads. Der er ikke tale om iltmangel, medicinbivirkninger, hallucinationer eller andet. Bogen er udsolgt, men kan lånes på biblioteket.

Mange mennesker er måske ikke bange for at dø, men er bange for tiden før døden, for smerter og andre legemlige og psykiske lidelser. En afklarethed omkring døden hjælper også her. Vi ved fx, at de mennesker, der får lov til at dø på hospice, hvor døden er en naturlig ting, de har ikke nær så mange smerter og deres behov for smertestillende medicin falder drastisk. Det er også vigtigt at finde en læge, man har tillid til og som kender sin vigtigste pligt – at lindre og trøste.

Tag stilling til din død. Sæt den på plads, så den ikke dominerer dit liv og kommer i vejen for det.

Comments are closed.