Dårlig ånde og kropslugt

Det er vigtigt at søge efter årsagen til den dårlige ånde. Først bør tænderne og halsen undersøges, for den mindste smule mad, der bliver siddende mellem tænder og rådner der, kan give meget dårlig ånde. Tandkødsbetændelse og plak samt belagt tunge også.

Grundig tandbørstning og hyppig udskiftning af tandbørsten er vigtige ting. Der findes tandpasta med bakteriebekæmpende stoffer. Ved tandkødsbetændelse kan tandbørstning med en neutral håndsæbe være meget effektiv.

Propper i mandlerne og bihulebetændelse kan være årsager. Tobaksrøg og alkohol kan også give dårlig ånde.

Betændelse i en rodbehandlet tand kan også give en meget dårlig ånde, og når tanden er rodbehandlet, gør det ikke ondt, så man mærker ikke bylden ved tandroden.

Tør mund, fx ved Sjøgrens syndrom (læs mere om dette på www.radiodoktoren.dk .

Sår i mundhulen og kræft i mundhulen kan også medføre dårlig ånde.

Visse former for medicin kan give dårlig ånde. Fx Antabus, nitrater (blodkarudvidende), vise mideler mod sindssyge (phenothiaziner), amfetaminer og celledræbende stoffer.

Et besøg hos tandlægen og øre-næse-halslægen kan tilrådes

Leverlidelser, nyre- og lungelidelser kan følges af dårlig ånde.

Nogle mennesker får dårlig ånde, når de har fastet i længere tid, for eksempel sprunget måltider over. Når blodsukkeret er for lavt i længere tid, går cellerne over til fedtforbrænding. Når fedtet i kroppen nedbrydes til de fede syrer, som forbrændes, dannes der så biprodukt ketonstoffer, som også findes i udåndingsluften. Ikke alle kan lugte dem.

Ved en uopdaget eller dårligt reguleret sukkersyge, kan der opstå ketose.

Hvidløg, andre løg og krydret mad kan give dårlig ånde.

Hvis sveden også lugter, skal man tænke på maden og tarmfunktionen. Visse ting i maden kan give en dårlig ånde, fx hvidløg, rå løg, ansjoser og visse typer ost (Roquefort, camembert og blåskimmelost). Jeg har også hørt om mennesker med meget dårlig ånde, hvor den er forsvundet efter ophør med visse vitamin-mineral tabletter, og visse typer medicin kan også give dårlig ånde, fx hvis spytdannelsen nedsættes. Alkohol og sukker samt gærholdige ting kan fremme svampevækst i tarmene.

Forstoppelse kan medføre, at giftige og dårligt lugtende stoffer at methan-type går fra tyktarmen over i blodet og ud med udåndingsluften. Så det er vigtigt at holde forstoppelse væk ved at spise en grov og naturlig kost, drikke mindst to liter vand dagligt og at få rigelig motion. Et tilskud af sunde mælkesyrebakterier fra fx youghurt eller frysetørrede mælkesyrebakterier (fx Idoform eller Paraghurt) kan også være med til at bedre tarmbakterie-floraen. Endnu bedre er Vita Biosa, der er effektive mikroorganismer, der foruden at skabe en sund og god tarmbakterieflora også danner masser af antioxidanter, der modvirker sygdom. Vita Biosa kan købes hos Matas og i helsekostforretninger eller fra private forhandlere, der kan findes på www.biosa-information.dk

Der findes en speciel stofskifteforstyrrelse med unormal udskillelse af kemiske stoffer, pyrroler. Den kaldes pyrroluri. Disse mennesker har brug for mere B6-vitamin og zink, da tilstanden ”stjæler” disse livsvigtige stoffer fra dem.

Hvis man tilsætter et kemisk stof ved navn Ehrlich’s reagens til deres urin, vil den blive lilla eller lysviolet, hvis der er kryptopyrroler i urinen. Ved en undersøgelse blev denne test positiv hos 11% af normale, 24% af adfærdsvanskelige børn, 42% af psykiatriske patienter og 52% af skizofrene.

Pyrroluri viser sig ved symptomer, der blandt andet kan udløses af stress og kriser. De kan blandt andre være indelukkethed og tendens til at isolere sig socialt. Der er ofte er svagt immunsystem med hyppige infektioner. Desuden træthed, nervøs udmattethed, søvnproblemer, dårlig hukommelse, hyperaktivitet, dårlig indlæringsevne, kramper, konfusion, svingende humør, manglende evne til at tænke klart og depression. Hos piger kan der være uregelmæssige menstruationer og hos drenge en relativ impotens.

Pyrrolurikere kan have dårlig ånde og en sær kropslugt, problemer med at tåle alkohol og medicin, kan vågne med kvalme, have kolde hænder og fødder og ondt i maven. Der kan være bleg hud, hvide mærker på neglene og problemer med håret. Alle symptomer behøver ikke at være til stede.

Tusindvis af pyrroluriske patienter er med held blevet behandlet med B6-vitamin og zink.

Det er ikke nok at spise mad, der har et stort indhold af disse ting, men maden skal være sund og varieret, og det er godt at starte med 25 mg zink og stige efterhånden til 50 mg dagligt. Man starter også med 100 mg B6-vitamin og kan stige op til 500 mg dagligt.

Koriander, persille, grøn mynte og esdragon i frisk form er gode at tygge på for at få en god ånde.

En japansk undersøgelse har vist, at man ved at spise yoghurt naturel kan nedsætte dannelsen af stoffet hydrogensulfid, der er en hyppig årsag til dårlig ånde. Efter en periode med streng mundhygiejne og to uger uden yoghurt og ost blev deltagerne testet for mængden af bakterier i munden samt lugtfremkaldende stoffer. De følgende seks uger spiste deltagerne 90 gram yoghurt naturel dagligt. Forskerne fandt lavere mængder af hydrogen sulfid hos 80 procent af deltagerne, og mængden af plak samt betændelse i gummerne var også klart lavere med yoghurt (Hojo K et al. Meeting of the International Association for Dental Research, 10 march 2005, Baltimore, Maryland).

Der findes mange ting mod den dårlige ånde, fx mundskyllemidler og sugetabletterne Hali-Z. Pebermynte er også godt. Blot en dråbe pebermynteolie på tungen kan friske op.

Jeg kan desuden tilråde mundskylning og gurgling med æblecidereddike, fx Martletts. Man skal bruge en dessertskefuld æblecidereddike til et glas vand. Det er også godt til at standse en halsbetændelse under udvikling. Man må meget gerne synke æblecidereddiken, Det er blandt andet godt for maven.

Det er en god ide også at børste tungen, da der i tungens overflade godt kan ophobes bakterier og svampe. Man kan også skrabe sin tunge med en tungeskraber.

Dårlig kropslugt kan i sjældne tilfælde skyldes en mangel på et bestemt enzym, hvorved man kan udvikle en luft af rådden fisk, hvis man spiser mad med meget cholin, fx æg, bønner, kylling, fisk og mange andre ting. Man skal så undgå ting med cholin i.

Mineralmangel kan også medføre dårlig kropslugt. Mange er sluppet af med den dårlige lugt ved at tage et tilskud af zink og magnesium. Det er godt at tage et tilskud af B6-vitamin samtidig. Klorofyl, der kan købes som kapsler, kan også være til hjælp.

Dårlig hygiejne kan selvfølgelig også give dårlig lugt, også fra tøj, der ikke bliver vasket eller renset tit nok.

Er der tale om betændelse, kan det være en god løsning at bruge kolloidt sølv eller sølv med ekstra iltatomer i form af Bionaid Trioxy Silver. Se www.bionaid.dk

Læs mere om alternativer til antibiotika på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.