Hoste

Hoste er et symptom, så man skal gøre, hvad man kan for at finde årsagen. Blandt andet må man udelukke alvorlige lidelser i lungerne, lungebetændelse og bindevævslidelser i lungerne, der ofte er involveret ved disse lidelser, der også kaldes autoimmune sygdomme. Der kan fx være tale om sarkoidose (Boecks sygdom).

Hoste kan være en bivirkning af medicin, fx blodtrykssænkende medicin af den type, der hedder ACE-hæmmere. De bruges også mod svagt hjerte og kan give en meget irriterende, tør hoste.

Årsagen til hosten ligger ofte i slimhinderne i luftveje, som ikke har den normale fugtighed og modstandskraft. Væskemangel er ofte baggrunden, så slimen bliver sejg og svær at få op, men slimhinderne kan også være irriterede på grund af betændelse. Det er vigtigt at få to liter vand eller anden væske dagligt. Thé, kaffe og øl tæller ikke med i dette regnskab, da det er vanddrivende. For at man kan sikre sig, at man faktisk får de to liter, er det bedst, at man måler det op, man drikker, og altid har en kande med vand stående. Det er langt lettere at drikke vand, der har stået lidt, fremfor det kolde vand fra hanen. Man kan evt. bruge saft til optynding. her kan jeg anbefale Aroniasaft, der har en kraftig antioxidant virkning og er ren, økologisk saft, der er tilsat rørsukker. Kan købes i helsekost- butikker og hos Matas. Eller på tlf. 3262 0020.

En hyppig årsag til hoste er bihulebetændelse, er via reflekser irriterer hostecentret.

Man kan se langvarig, tør hoste efter lungebetændelser, der ikke behøvet at have givet høj feber (kold lungebetændelse). Ofte er det mikroorganismen Mycoplasma, der er årsagen, had enten den stammer fra smitte fra mennesker eller fra fugle (papegøjesyge). Her hjælper antibiotika af typen erythromycin ellere tetracyklin.

Mangel på B12-vitamin har i en italiensk undersøgelse vist sig at kunne være en årsag til kronisk hoste, hvor man ikke har kunnet finde anden årsag. Mangel på B12-vitamin kan medføre skader på følenerver (sensorisk neuropati)på grund af betændelsesagtige forandringer (neurogen inflammation) og dårlig funktion af svælg og stemmebånd samt slimhinderne.

Forskning har vist, at 39% af befolkningen mangler B12-vitamin, især ældre, mennesker med refluks (halsbrand, spiserørsbrok) der får syrestoppende medicin og veganere (kød er en vigtig kilde til B12).

Andre symptomer ved mangel på B12-vitamin er føleforstyrrelser, følelsesløshed, brændende fornemmelser, især i hænder og fødder.

Dernæst må man sikre sig, at man får en tilstrækkeligt god kost, der indeholder alt, hvad man har brug for. Mange ældre spiser ikke så meget, og får derfor underskud af vitaminer, af de livsvigtige fede syrer som fx gammalinolensyre, og af protein (æggehvidestof).

Som basis kan anbefales en blandet vitamin-mineral tablet. Dertil ekstra zink, der er vigtig for slimhinderne. Dertil en spiseskefuld levertran eller 3 kapsler fiskeolie. En anden god blanding af essentielle fedtsyrer er Udo’s Choice eller Livets Olie.

Svampesporer og støv kan også være en del af årsagen til irriterede slimhinder. Bliver der gjort nok rent, eller er der fugtigt ved vinduerne eller andre steder? Måske skal dynen skiftes ud, hvis alle fjerene er gået i stykker til støv. Fjer i dyner skal helst være fra søfugle, da de er fedtede og binder støv.

Kamilledamp er udmærket, da kamilleolien er meget lægende for slimhinderne. Damp fra varmt vand med pebermynteolie eller eucalyptusolie er også godt. Bronikyl hostesaft eller Bronchosan dråber er også gode, ligesom Norske brystdråber, Kyramyl (lakridssaft), Santasapina (rødgran) og timian (Hustagil eller Tussamag). Ved kronisk bronkitis og allergi kan det anbefales at tager Bidro, der er gelée royale og pollen.

Naturmidlet Membrasin er også rigtig godt for slimhinderne.

Hjælper det altsammen ikke, og er hoste mest tør, kan man tale med sin læge om at få et effektivt hostestillende middel til natten, fx Pectyl brystdråber eller codeinsaft, der dog har en udpræget tendens til at give forstoppelse.

Om dagen kan det måske hjælpe at sutte på bolcher med et indhold af hostestillende olier, fx eucalyptus.

Øverst på brystbenet, mellem nøglebenenes tilhæftning til brystbenet, er der en lille fordybning. Ved at massere med en finger her, aktiverer man et akutrykpunkt, der dæmper både hoste og astma.

Akupunktur hos en dygtig akupunktør eller helst en kinesisk eller vietnamesisk uddannet akupunkturlæge kan være en meget god behandling.

Forskere fra Imperial College i London og Royal Brompton Hospital har fundet frem til, at et stof i chokolade kan modvirke hoste bedre end kodein. Det drejer sig om theobromin, der findes i kakao.

I studiet deltog ti raske frivillige, som i tre omgange med en uges mellemrum fik enten en tablet med theobromin, med kodein eller et uvirksomt stof (placebo). De blev derefter udsat for en stigende mængde af stoffet capsaicin fra cayennepeber, der blandt andet bruges i kliniske forsøg til at udløse hoste. Formålet var finde frem til en dosis, der kunne udløse fem host.

Det viste sig, at de deltagere, der fik theobromin, skulle have en mængde capsaicin, der for at udløse hosten var en trediedel højere, sammenlignet med dem der fik enten kodein eller placebo.

Forskerne mener, at theobromin virker ved at undertrykke aktiviteten i vagusnerven, der er den nerve, som hosten udløses igennem. I modsætning til kodein og anden hostemedicin virker theobromin ikke sløvende, og chokolade, som indeholder en hel del theobromin, kan endda virke opkvikkende. Nyere undersøgelser har også vist, at mange gængse hostemidler er uden virkning. (Kilde: FASEB Journal online).

Forskning har vist, at flavonol, der også findes i kakao, kan forbedre blodårernes sundhed og derved forebygge hjerte- og kredsløbssygdomme. Koffein kan også i moderate mængder gavne hjertet og virke stimulerende. I chokolade findes der også stoffer, som modvirker depression. Chokoladen skal helst være af den mørke slags, som har et højt indhold af kakao.

Gammelt råd om hoste:

Jeg kan måske give dig et råd som du kan give videre: Mine små børnebørn (tvillinger) hostede meget her omkring juletid, ala bronchitis lægen sagde at man ikke kan give så små børn hostesaft, men farmor havde heldigvis et godt gammelt råd: Skær et løg i skiver, læg det i en skål og drys med sukker (ca. 1-2 spsk.) lad det trække til næste dag, den saft som så er dannet gives 1 tsk 2-3 gange om dagen og pist hosten er væk.

Voksne kan også bruge det.

Comments are closed.