Ansigtsnervelammelse – facialisparese – Bell’s parese

Hvis evnen til at rynke panden, rynke på næsen til at vise tænder samt evnen til at lukke øjet forsvinder på den ene side, skyldes det en lammelse af hele ansigtsnerven på den ene side. Perifer facialisparese. Er det kun mundvigen, der hænger på den ene side, men med bevaret evne til at rynke panden, skal man tænke på et slagtilfælde som årsag, for eksempel en blodprop i hjernen. På latin kaldes ansigtsnervelammelse for en facialisparese.

Er det hele ansigtsnerven, der er ramt, skal man til ørelæge for om muligt at finde en årsag inde i øret. Oftest kan man ikke finde nogen sikker årsag, men man taler i nogle tilfælde om en reumatisk ansigtsnervelammelse, da den kan hænge sammen med nedkøling af øret, fx på grund af træk eller en kold vind ind mod et ubeskyttet øre.

En betændelse kan også være årsagen, men ikke under øreflippen, da ansigtsnerven forløber højere oppe – foran øret. I nogle tilfælde er det en herpesvirus (helvedesild).

Der kan være mange andre grunde til ansigtsnervelammelse, fx en svulst på hørenerven eller følger efter bid fra en skovflåt. En stor del af de ramte har antistoffer mod Borrelia bakterier (Lyme disease). Læs mere om Borrelia på www.dsgnet.dk

Det er nødvendigt at blive undersøgt af en ørelæge.

Der kan en eller to dage, før lammelsen kommer, have været smerter i øret på samme side, men ellers kommer lammelsen ret hurtigt og bliver fuldt udtalt i løbet af to døgn. Smagssansen kan tabes på den ene side, og der kan komme støjoverfølsomhed på den ramte side.

80% af de ramte bliver raske i løbet af få uger eller måneder, og det er et godt tegn, hvis lammelsen viser tegn til at fortage sig lidt allerede i den første uge. Er der stadig fuld lammelse efter ti dage, er det tegn på degeneration af nerven, og der går så ofte omkring tre måneder, før nerven er kommet sig igen, og den kommer sig ikke altid helt. Der kan godt være stikken og overfølsomhed for træk og kulde under og efter forløbet.

Behandlingen er at beskytte øjet under søvn, så det ikke tørrer ud eller bliver skadet. Det kan evt. være godt at dryppe øjet.

¨

Ved pludseligt opstået ansigtsnervelammelse kan man, hvis man går i gang inden for tre dage, i nogle tilfælde have gavn af behandling med en kur med binyrebarkhormon ( prednison) og evt., supplere med der virusdræbende aciclovir, der kan forbedre virkningen af prednison, hvis der er tale om et virus (herpesvirus).

En prospektiv, kontrolleret undersøgelse har vist, at en behandling med binyrebarkhormonet prednisolon er den mest effektive behandling af perifer facialisparese. Bedre end behandling med placebo (snydepiller), aciclovir eller en kombination af prednisolon og aciclovir. (N Engl J Med 2007; 357: 1598-1607).

En svensk/finsk undersøgelse har vist det samme. Der blev behandlet med 60 mg

prednisolon i 5 dage, efterfulgt af nedtrapning til og med den tiende dag. Behandlingen blev startet inden 72 timer fra de første symptomer. Både på kort og langt sigt var der flere, som blev helt raske i forhold til en behandling med kun virusmidlet Valaciclovir eller Valaciclovir plus predinisolon. (Lancet Neurology 2008;7: 993-1000).

Man kan evt. hejse mundvigen lidt op med fx et plaster.

B-vitaminer er gode for nervefunktionen, så det vil være godt at tage stærke B-vitaminer (B-kompleks). Man kan også tage ekstra B1-vitamin og B12-vitamin samt 2 gode vitamin-mineral tabletter samt ekstra magnesium, fx Magnesium forte 500 mg om aftenen. Også D3-vitamin har betydning for nervesystemets funktion, så det er godt at tage mindst 60 mikrogram, gernen 100 mikrogram D3-vitamin dagligt (undtagen i juni og juli, hvis man får sol på kroppen).

Det er tvivlsomt, om massage kan forkorte forløbet.

Akupunktur kan have god virkning.

Comments are closed.